De overlast door muggen in het najaar houdt dit jaar opvallend lang aan, blijkt uit metingen van Muggenradar.nl, een project van Wageningen University.  De oorzaak van de aanhoudende overlast zou het extreem zachte weer zijn.

Mannetjesmuggen sterven doorgaans voor de winter, maar de vrouwtjes zijn nog niet in winterslaap, wat normaal wel het geval is in november. Net als in de zomer ervaren veel mensen die overlast als zij in de buurt van water wonen.

Westnijlvirus

Nederland is overigens niet het enige land dat last heeft van aanhoudende muggenproblemen. In totaal zijn in Europa dit jaar al tweeduizend gevallen van het westnijlvirus gemeld, een tropische infectieziekte die tot voor kort niet in Europa voorkwam. In totaal 171 mensen zijn aan het virus overleden. De dichtstbijzijnde melding tot nu toe kwam uit München, waar een dode uil het virus droeg. Het gevreesde westnijlvirus is echter niet de enige ziekte die op de loer ligt. In totaal werden dit jaar al in achttien Nederlandse gemeenten uitbraken van exotische muggen gerapporteerd.

Aziatische bosmug

De Nederlandse overheid stelde in 2014 dat Aziatische bosmug geen ziekten zou kunnen overbrengen; dit jaar publiceerde het RIVM echter een rapport waarin sprake is van mogelijk elf verschillende ziekten die deze mug zou kunnen overbrengen. Volgens het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft de tijgermug zich afgelopen zomer gevestigd in Weert.

Gezien de toenemende temperatuur is het heel reëel om aan te nemen dat de problemen met muggen de komende jaren alleen maar toenemen.

 

Bron: nu.nl

Lees ook: Petitie tegen het slachten van hoogzwangere koeien