Een opmerkelijke vondst in Nieuw-Zeeland; wetenschappers ontdekten daar resten van een groot pinguïnsoort: Crossvallia waiparensis. Deze pinguïn leefden lang geleden en kon 1,60 meter worden.

 

Resten pinguïnsoort onderzocht

In samenwerking met het natuurhistorisch museum van Frankfurt, heeft het Canterbury Museum de gevonden fossielen onderzocht.

 

Hoeveel groter was de pinguïnsoort Crossvallia waiparensis?

Dat de Crossvallia waiparensis extreem groot was voor een pinguïn, blijkt wel als we hem vergelijken met de keizerspinguïn. Dit is de grootste, nu nog levende pinguïnsoort en die is zo’n 40 cm kleiner. Bovendien concludeerden de wetenschappers dat het nieuw ontdekte soort een gewicht had van 70 tot 80 kilo.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

keizerspinguïn

 

 

 

 

Hoe zag de Crossvallia waiparensis er uit?

Volgens de onderzoekers zag de nieuw ontdekte pinguïnsoort er anders uit dan de pinguïns die we vandaag de dag kennen. Dit kunnen ze onder meer afleiden uit de vorm van de beenderen. Onderzoeker Paul Scotfield geeft als mogelijke verklaring dat deze pinguïns hun poten meer bij het zwemmen gebruikten of nog niet rechtop liepen.

Volgens de betrokken wetenschappers kwam het uiterlijk van dit pinguïnsoort het meest overeen met het reeds uitgestorven soort Crossvallia unienwilli. Dit soort leefden op Antarctica.

 

Wanneer leefden de nieuw ontdekte pinguïnsoort?

De Crossvallia waiparensis leefden 66 tot 56 miljoen jaar geleden.

 

Waar werden de fossielen van de pinguïnsoort gevonden?

De resten werden in Waipara, Nieuw-Zeeland gevonden. Dit ligt zo’n 60 meter bij Christchurch vandaan.

 

Bron: nu.nl

 

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Ben jij een echte dierenvriend? Meld je dan nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

Ja, ik meld mij aan voor de gratis nieuwsbrief