Minister schouten kwam onlangs met een hitteplan voor dieren. Helaas betreft dat alleen het transport en mogen de dieren nog steeds tot 35 graden vervoerd worden. Dat een uitgebreider en verbeterd nationaal hitteplan nodig is, blijkt wel uit de hittestress-monitor van Wakker Dier.
Verbeterd hitteplan nodig: hittestress 2020 tot nu toe
Het huidige hitteplan voor dieren garandeert helaas niet hun welzijn tijdens warme dagen. Wakker dier schat in dat dit jaar tot nu toe al 110 miljoen dieren last hadden van hittestress. Die stichting houdt het aantal dagen bij waarop vee hier last van kan krijgen.
Hoe wordt hittestress gemeten?
Wakker Dier monitort de dagen waarop temperatuur en luchtvochtigheid hoog genoeg zijn om hittestress te veroorzaken bij dieren in de vee-industrie. Dit jaar telt tot nu toe 17 hete dagen en staat daarmee in de ‘hittestress top 5’, gerekend vanaf 1950. Elk jaar lijden dieren onder zomerwarmte en dat probleem lijkt alleen maar groter te worden. Het KNMI verwacht dat het aantal warme dagen met 30% zal toenemen tot 2050. Daarbij zullen de tropische dagen zelfs verdubbelen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Welke dieren hebben het meeste last?
In principe kan ieder dier last van hitte krijgen als het onvoldoende verkoeling en schuilplekken heeft. Maar het blijkt dat vooral kippen en koeien in de intensieve vee-industrie snel oververhit kunnen raken.
Warmste provincies
Een extra aandachtspuntje is dat de provincies waarin het meeste vee wordt gehouden, ook de meeste hittedagen kennen:
- Noord-Brabant
- Limburg
- Gelderland
- Overijssel
Voorstel verbeterd nationaal hitteplan voor dieren
Het goede nieuws is dat een verbeter nationaal hitteplan echt bij zou kunnen dragen aan het welzijn van vee. Wakker dier stelt voor dat er een specifiek hitteplan opgesteld wordt om hittestress in de wei en stal te voorkomen. Het zou goed zijn als daarin ook verplichte maatregelen worden opgenomen om:
- Voor voldoende schaduw in de weide te zorgen;
- De dieren onbeperkt drinkwater te geven;
- Extra verkoeling in de stal te geven;
- Voor meer ruimte in de stal te zorgen;
- Transport op hete dagen te voorkomen.
Bron: wakker Dier