Op Moederdag zetten we moeders in het zonnetje. Bij Hart voor Dieren doen we dat met een wilde twist. Moederdieren zorgen op hun eigen manier voor hun jongen, van knuffelige momenten tot slimme overlevingslessen. We verzamelden tien prachtige foto’s waarop moederliefde van het scherm spat.

Zondag 11 mei is het weer moederdag. Het perfecte moment voor de redactie om in onze uitgebreide beeldbank te zoeken naar de liefste foto’s tussen moederdier en jong! Wat is jouw favoriet uit deze top10? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht of via onze Instagram- of Facebookpagina.

1. Doodshoofdaapje: de moeder als veilige haven

Doodshoofdaapjes zijn uiterst zorgzaam. Vanaf de geboorte klampt een jong zich stevig vast aan de vacht van zijn moeder. Zij draagt het overal mee naartoe, beschermt het tegen roofdieren en leert het de fijne kneepjes van het sociale leven binnen de groep.

doodshoofdaapjes

2. Grizzlybeer: een les in zelfstandigheid

Een berenmoeder is een toonbeeld van kracht en toewijding. Gedurende de eerste twee jaar van hun leven leert ze haar jongen jagen, voedsel zoeken en gevaar herkennen. Ze verdedigt hen fel tegen mannelijke beren, die een bedreiging kunnen vormen en zelfs haar jongen kunnen eten. Als de tijd rijp is, stuurt ze haar jongen weg om zelfstandig te overleven.

Moederbeer en jongen

3. Rode vos: zorgen en speelsheid combineren

Vossenmoeders brengen hun pups groot in een veilige burcht. Ze voeden hen met prooien die ze zelf vangen en moedigen speelse gevechten aan, een essentiële voorbereiding op het latere jagen. De vader speelt vaak een actieve rol door voedsel aan te dragen, maar het is de moeder die de eerste maanden continu over haar jongen waakt.

rode vos moeder en jong

4. Leeuw: een moeder met een netwerk

Leeuwinnen profiteren van de kracht van hun groep. In een troep helpen meerdere moeders elkaar bij het grootbrengen van de welpen. Ze zogen niet alleen hun eigen jongen, maar ook die van andere leeuwinnen. Dit sociale moederschap vergroot de overlevingskansen van alle welpen in de groep.

Leeuwin met welp

5. Afrikaanse olifant: een leven lang verbonden

Bij olifanten speelt moederliefde een rol die verder reikt dan de jeugd. Olifantenkalfjes blijven jarenlang dicht bij hun moeder en worden opgevoed binnen een hechte matriarchale familie. Grootmoeders, tantes en oudere zussen helpen mee bij de opvoeding. Zo groeit een jong olifantje op met een stevige basis van kennis en bescherming.

Afrikaanse olifant met jong

6. Paard: de band tussen merrie en veulen

Een merrie en haar veulen ontwikkelen al snel een sterke band. Direct na de geboorte leert het veulen de geur en stem van zijn moeder herkennen. Merries beschermen hun jongen tegen gevaar en leren hen het sociale gedrag dat nodig is binnen een kudde.

Merrie en veulen

7. Orang-oetan: een moeder als enige steun

Orang-oetans geven hun jongen een intensieve opvoeding. Omdat deze mensapen solitair leven, is de moeder de enige leermeester. Ze brengt haar jong alles bij over het vinden van voedsel, het bouwen van nesten en het herkennen van gevaren. Pas na zes tot acht jaar worden de jongen zelfstandig.

moederaap en baby

8. Kangoeroe: moeders met een buidel vol liefde

Kangoeroes hebben een unieke manier van zorgen: hun jongen groeien door in de veilige buidel. Zelfs nadat een jong de buidel heeft verlaten, blijft het melk drinken en keert het regelmatig terug voor warmte en veiligheid.

Kangoeroe

9. Jaguar: de onzichtbare beschermer

Jaguars zijn solitaire en toegewijde opvoeders. Na een draagtijd van ongeveer honderd dagen brengt ze haar jongen ter wereld op een veilige, afgelegen plek in de jungle. De eerste maanden blijven de welpen verborgen, terwijl hun moeder hen voedt en beschermt tegen roofdieren. Als ze groter worden, neemt ze hen mee op jacht en leert ze hen hoe ze stil en onopgemerkt hun prooi kunnen besluipen.

jaguar met welp

10.Keizerspinguïn: moeders en vaders samen sterk

Bij keizerspinguïns speelt moederliefde een bijzondere rol. Na het leggen van het ei geeft de moeder het over aan het mannetje, dat het tussen zijn poten warm houdt tijdens de ijzige Antarctische winter. Ondertussen reist de moeder honderden kilometers naar zee om voedsel te verzamelen. Zodra ze terugkeert, voedt ze haar kuiken met de vis die ze heeft meegenomen. Deze samenwerking tussen beide ouders is cruciaal voor de overleving van hun jong.

Keizerspinguin