Binnenkatten hebben vaak amper de gelegenheid om hun natuurlijke jachtinstinct uit te leven. Bied je kat eenvoudig een geschikte vervanging aan.

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren magazine – neem nu een abonnement!

Ook de beste muizenvanger moet eerst hard werken voordat hij zijn maagje kan vullen. En dat elke paar uur. Onze huistijgers hebben het wat dat betreft een stuk makkelijker. Ze vinden hun voerbakje gevuld zonder dat ze ervoor moeten jagen en ze zitten vol zonder dat er iets (in)spannends gebeurt. Maar omdat ook binnenkatten jachtinstinct hebben, moet je je dier een geschikte vervanging aanbieden. Ideetjes zijn er genoeg: proppen krantenpapier, papieren rollen waar lekkernijen uit hangen, een lege papiermand met lekkers op de bodem tussen papiersnippers. Dit zijn allemaal zaken waar de kat zich mee bezig kan houden en die goed zijn voor lichaam en geest.

Wie niet kan of wil knutselen, kan het lekkers ook onder een deken of in de kamer verstoppen. Alternatieven zijn intelligentiespelletjes en snuffelkussens, die overal verkrijgbaar zijn. Heeft je kat eenmaal ontdekt dat het de moeite loont? Dan zal hij al snel enthousiast reageren als je het spel of het kussen tevoorschijn haalt. Maak het dan gerust wat moeilijker voor je kat, want zijn jachtinstinct is aangewakkerd en met het vooruitzicht op lekkere hapjes zal hij steeds intensiever gaan nadenken. En nog een fijne bijkomstigheid: hij speelt zich slank en fit.