Stichting Mendoo lanceerde afgelopen week de allereerste interactieve training waarbij het voor hulpverleners en politie makkelijker wordt dierenmishandeling en mishandeling van kinderen en/of partners te (leren) signaleren.

 

De VR-training om mishandeling te herkennen

Met behulp van een Virtual Reality (VR) bril doorlopen deelnemers verschillende stappen in een realistische casus en krijgen zij vragen voorgelegd die de verhaallijn beïnvloeden. Door deze vorm van serious gaming herkennen hulpverleners en politie sneller risicovolle situaties waardoor er eerder kan worden gehandeld voordat situaties escaleren.

“Wij hebben hiervoor een aantal van onze casussen gebruikt en die verwerkt in een verhaal waar veel ambulante hulpverleners en politie zich in zullen herkennen”, aldus Rianne Haaijema, bestuurder Mendoo.

“Omdat wij ons inzetten voor mensen met huisdieren die een gewelddadige situatie willen ontvluchten, weten wij uit de praktijk dat veel signalen in huiselijke kring niet voldoende worden gezien. Situaties zijn vaak complex en er is negen van de tien keer niet een éénduidige aanwijzing dat een kind, dier of partner wordt mishandeld. Het zijn vaak de subtielere signalen die – als je ze bij elkaar optelt – duiden op een risicovolle omgeving waar actie is vereist. Vaak is er een onderbuikgevoel dat iets niet klopt en met deze training leren wij hulpverleners en politie de verschillende signalen identificeren zodat zij op basis daarvan gerichter een gesprek kunnen aangaan óf in actie komen.”

 

Succesvolle pilots 

Afgelopen weken hebben diverse pilot-trainingen plaatsgevonden. De deelnemers konden hun feedback geven zodat de laatste puntjes op de ‘i’ zijn gezet. “We zagen tijdens de pilot een enthousiaste groep professionals die met ondersteuning van theorie en de virtuele praktijk meer kennis opdeden over hoe je signalen van mishandeling sneller leert herkennen. We hebben op basis van de terugkoppeling een paar puntjes verbeterd en zijn er nu klaar voor om een breed publiek te benaderen”.

 

Serious gaming

Uit de feedback blijkt tevens dat de combinatie met serious gaming ervoor zorgt dat men naderhand actief met het onderwerp bezig blijft. De training bestaat naast een interactief gedeelte ook uit een heldere e-learning die de deelnemers voor de praktijkdag zelfstandig doorlopen. Deelnemers aan de training ervaren zo niet alleen de praktijk, maar krijgen ook achtergrondinformatie over het probleem in de vorm van theorie en filmpjes. De interactieve training is inmiddels gestart in Den Haag.

 

De training aanvragen 

In de training is veel ruimte om casuïstiek te behandelen, te oefenen en met elkaar in discussie te gaan. Juist omdat signalen soms bij elkaar moeten worden opgeteld om door te hebben wat er echt speelt is daar veel ruimte voor. De training is dan ook bijzonder interessant voor een zeer breed publiek. Van buren en familieleden tot aan hulpverleners die in ambulante teams werken, politie, thuiszorg, wijkteams en huisartsen. Iedereen kan door middel van de training meer signalen van huiselijk geweld en dierenmishandeling leren herkennen.

Mensen die meer willen weten over de inhoudelijke training of de training willen aanvragen nemen contact op via info@mendoo.nl. Ook als er interesse is in het werk van Mendoo.

 

Over Mendoo

Mendoo – mens en dier samen naar herstel – zet zich in voor mensen met huisdieren die vluchten voor geweld. Dat doet Mendoo door tijdelijke noodopvang voor het dier in gastgezinnen te bieden, vrouwenopvang te ondersteunen bij  het diertoegankelijk maken van hun locaties en preventieve activiteiten te ontwikkelen waardoor hulp eerder op gang komt.  In 2021 heeft Mendoo via 200 gastouders zo’n 158 dieren op kunnen vangen en zijn er in het land nu al 11 locaties waar dieren worden toegestaan in de vrouwenopvang.

Bron: Mendoo

 

nieuwsbrief dierentips