Onlangs vond de Europese première plaats van de film The Lion King. Deze remake van de Walt Disney Film zal razend populair worden. Hopelijk komt daarmee ook meer aandacht voor de leeuw in het wild. Want met de koning der dieren gaat het niet goed…
De leeuw met uitsterven bedreigd
Weinig mensen zijn zich er van bewust, maar het gaat niet goed met de leeuwen in het wild. Sterker nog, ze worden met uitsterven bedreigd. De afgelopen decennia is hun aantal met meer dan 80% afgenomen. Wetenschappers gaan er vanuit dat er nog maar zo’n 20.000 leeuwen in het wild leven, terwijl dat er 100 jaar geleden meer dan 200.000 waren.
De afname gaat zo snel onze achterkleinkinderen de leeuw mogelijk niet meer in het wild kunnen bewonderen.
Extra dreiging uit onverwachte hoek
Afname van leefgebied en het daaruit voortvloeiende mens-dier-conflict, illegale stroperij en ongecontroleerde plezierjacht, zijn allemaal factoren die bijdragen aan deze enorme afname. Extra druk op de leeuw komt echter vanuit een onverwachte hoek; van mensen die veelal dierenliefhebbers zijn.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Gefokt voor de toerist
De leeuw is een geliefd object in toerisme. Ze worden specifiek gefokt voor de toerist en ingezet op knuffelfarms. Plaatsen waar toeristen en vrijwilligers met de dieren op de foto gaan, ze de melkfles kunnen geven en met ze wandelen.
Om een leeuw zo tam te krijgen, wordt het dier al op vroege leeftijd van zijn moeder verwijderd. Dit is volstrekt onnatuurlijk want normaliter blijven moeder en welp 1 ½ jaar bij elkaar. De vroege verwijdering zorgt ervoor dat het dier gewend raakt aan mensen.
Te groot geworden voor knuffeldier? Dan volgt de jachtindustrie…
Bij het volwassen worden, eindigt de knuffelwelp veelal in de jachtindustrie. Jaarlijks worden er alleen al in Zuid-Afrika zo’n 1000 voormalige knuffelwelpen afgeschoten door jagers. Natuurlijk wordt dit alles niet aan de toerist vertelt. Die is in de waan dat het door hen geknuffelde welpje in het wild eindigt.
Voor de fokindustrie is regelmatig nieuw bloed nodig. Daarom worden er met regelmaat dieren uit het wild gehaald om zo nieuwe genen in de fokindustrie toe te voegen. Iets wat de leeuwenpopulaties nog verder onder druk zet.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Wat kun jij als toerist doen?
Stichting SPOTS roept vakantiegangers dan ook op om excursies te vermijden waarbij interacties mogelijk zijn met dieren zoals leeuwen. ‘Ben je ervan bewust dat deze leeuwen een erbarmelijk leven leiden. En niet zoals Simba in de Lion King ooit weer zorgeloos over de savanne huppelen’ aldus Simone Eckhardt van SPOTS.
‘Met de vakantieperiode voor de boeg zullen veel mensen weer in de verleiding komen om aan excursies deel te nemen waarbij leeuwen betrokken zijn. En een selfie met een leeuw levert helaas behoorlijk wat likes op. Maar wij hopen dat mensen gaan beseffen welk dierenleed achter zo’n foto schuilt.’
Blijf op de hoogte van dierennieuws
Wil jij op de hoogte blijven van de dierenwereld en wat je kunt doen om die te verbeteren? Met de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren ontvang je tweewekelijks interessant dierennieuws uit binnen – en buitenland.
Ja, ik wil mij aanmelden voor de gratis nieuwsbrief
Bron: Stichting SPOTS