We ontvangen een telefoontje van de politie met de mededeling dat zij stukjes land gaan ontruimen waar enkele honden op verblijven. De eigenaren hebben de kans gehad de dieren onder te brengen maar zijn met de noorderzon vertrokken. De vijf honden worden bij Dierentehuis Louterbloemen opgevangen. Bij het dierentehuis worden ze door de dierenarts onderzocht, gevaccineerd en gechipt. We hebben onze handen vol aan deze honden. Ze hebben altijd buiten geleefd en hebben nooit geleerd wat een tafel, auto of bankstel is. Vier van de honden zijn goed te trainen. Ze hebben waarschijnlijk voorheen in een huis gewoond en herkennen weer dingen. Deze vier honden worden na enkele maanden herplaatst. Maar dan is er nog Kees…

 

Wie is Kees?

Kees is een kruising Deense Dog van 55 kg en anderhalf jaar oud. Kees is een ongeleid projectiel. Hij gooit zijn volle gewicht in de strijd als hij je begroet. Kees heeft echter ook door dat als hij zijn zin niet krijgt hij datzelfde gewicht kan gebruiken. Hij moet nog veel leren, maar leeft liever volgens zijn eigen regels. Kees verhuist naar een speciale Time Out kennel waar hij veel ruimte heeft en een grote buitenren. Hij komt wat meer tot rust maar verveelt zich al snel en als favoriete bezigheid gaat hij mensen uitproberen. Maar daar steken de verzorgsters een stokje voor en gaan zijn ongewenste gedrag ombuigen. Hij heeft nooit geleerd hoe het wel hoort. We kunnen het hem dus niet kwalijk nemen maar we kunnen het hem wel opnieuw leren. Kees gaat dagelijks op de loopband of mee aan de fiets om zijn energie en frustratie kwijt te raken, en hij wordt consequent getraind.

Eind goed al goed

Kees is een schitterende hond maar in de anderhalf jaar tijd die hij bij het dierentehuis verblijft vraag er zelden iemand naar hem of men is snel onder de indruk van zijn grote mond. Wij weten dat Kees ook een lieve kant heeft en graag op schoot zit. We gunnen hem een baas die dit ook ziet. Dan stapt er een keurig gekapte dame met gelakte nagels binnen. Zij komt voor Kees kijken. Wij vertellen over Kees maar hebben onze bedenkingen. Dit is een echte dame en Kees is zo lomp… Kees en de dame worden aan elkaar voorgesteld en we wandelen een stukje. De dame neemt de lijn over en zegt Kees te gaan zitten. Kees probeert haar natuurlijk uit. De dame zegt nogmaals heel resoluut dat Kees moet gaan zitten en iets vertelt hem dat hij nu moet luisteren. Kees gaat braaf zitten terwijl mevrouw verder met ons praat. Tussentijds kijkt Kees verschillende keren verwonderd naar de dame. Wij schieten in de lach om de verbaasde blik van Kees. De dame antwoord: “Ik heb drie puberjongens grootgebracht, dan denk je toch niet dat ik me door een hond de les laat lezen?”

Na enkele weken hebben we Kees thuis bezocht en zagen een geweldige vriendschap tussen die twee. Kees heeft de mooiste kans gekregen die hij kon krijgen. Maar deze combinatie hadden wij nooit kunnen bedenken.

Mirjam Addiks
Dierentehuis Louterbloemen