Met een kattenluik bepaalt je kat zelf wanneer hij naar binnen en naar buiten gaat. Ideaal om je huistijger wat meer vrijheid te geven. Maar wanneer kies je voor een kattenluik met chip en wat voor soort luikjes zijn er nog meer? Tips voor de keuze en het plaatsen van een kattenluikje in een deur of glas.
Een kattenluik of niet?
Door een kattenluik kan je huistijger zelf het avontuur buiten opzoeken en weer veilig naar binnen gaan. Daardoor ga je met een gerust hart een paar uur weg en krijgt je huisdier veel meer vrijheid. Toch is zo’n luikje niet voor iedere kat een oplossing. Gespannen, onzekere katten kunnen er juist stress door ervaren. Zij zien de in- en uitgang eerder als bedreiging van hun territorium en zullen er onrustig van worden. Overweeg dus eerst aan de hand van het karakter en de gemoedstoestand van je dier of een luikje hem inderdaad zal helpen. Natuurlijk kan het ook een kwestie van uitproberen zijn, maar houd daarbij de lichaamstaal en het gedrag van je kat goed in de gaten.
Verschillende soorten kattenluikjes
Een kattenluik kun je onder andere bij (online) dierenspeciaalzaken en bouwmarkten kopen. Daarbij heb je in ieder geval de keuze tussen drie verschillende soorten kattendeurtjes:
- Gewoon kattenluik
- Luik met infraroodslot
- Luik met chip
Verderop in dit artikel gaan we verder in op de verschillende luikjes en hun voor- en nadelen.
De voor- en nadelen van een ‘gewoon’ kattenluikje
Ieder kattenluik heeft zo zijn pluspunten. Met een gewoon kattenluik hoeft je dier niet per se een halsband te dragen, wat overigens ook geldt voor een luik met chip. Bovendien is de in– en uitgang niet afhankelijk van technische snufjes die defecten kunnen vertonen. Een nadeel van een gewoon kattenluikje is dat ook andere dieren je huis binnen kunnen komen. Iets waar jij als baasje – maar zeker ook je kat – niet blij mee zal zijn.
Hoe werkt een infraroodslot?
Een luikje met een infraroodslot reageert op een zendertje in de halsband van je kat. Een voordeel van zo’n kattenluik is dat je indringers weet te voorkomen. Deels in ieder geval. Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat katten in de buurt met zo’n zelfde zendertje rondlopen en zichzelf alsnog toegang verschaffen. Huistijgers hebben geen hinder van de zenders, wel is het mogelijk dat je kat eerst even aan de halsband moet wennen.
Kattenluik met chip
Zijn er veel andere katten in de buurt die graag op jouw bank plaatsnemen? Het kattenluik met chipherkenning biedt dan een waterdichte oplossing. Het slot van zo’n luikje reageert namelijk alleen op de microchip van je kat. En die is uniek! Bovendien heb je hierbij geen halsband met zender nodig.
Ingang voor grote katten
De standaard kattenluikjes zijn geschikt voor katten tot 7 kilo. Heb jij een grote huistijger? Vraag dan naar een deurtje speciaal voor grote katten, zodat ook hij veilig van zijn in- en uitgang gebruik kan maken.
Kattenluik plaatsen in deur of glas: denk ook aan je eigen veiligheid
Een kattenluik kan je in een deur of raam plaatsen. Vanzelfsprekend moet je kat zijn deurtje makkelijk kunnen gebruiken, maar ook je eigen veiligheid speelt een rol. Inbrekers zijn namelijk gek op makkelijke ingangen. Een te hoog geplaatst luikje zou tweebenige indringers bijvoorbeeld de kans kunnen geven om naar de deurklink te ‘hengelen’.
Tip: Vraag bij je inboedelverzekering na of er voorschriften zijn voor het plaatsen van een kattenluik om in aanmerking te kunnen komen van een eventuele vergoeding.
De kattendeur in gebruik…
Heeft jouw kat nog nooit een kattenluik gebruikt? Dan heeft hij de eerste paar keer waarschijnlijk wel wat aanmoediging nodig. Zet hem voor zijn in– en uitgang en laat zien dat het klepje open kan. Lok hem eventueel met wat lekkers door het luikje terwijl je het zelf openhoudt. Blijf hierbij vooral geduldig en herhaal de oefening zo lang als dat nodig is, met tussenpozen. Een tegenwerkende kat met kracht door een deurtje werken helpt niet. Sterker nog, dat werkt alleen maar averechts. Leer je dier dat het luik veilig is en in zijn voordeel werkt, dan komt het wel goed.
bron: Hart voor Dieren Magazine