Wat de beste kattenbak voor je kat is, hangt van veel dingen af. Huistijgers zijn extreem schone dieren voor wie hygiëne ontzettend belangrijk is. Daarom werpen katten een kritische –en soms afkeurende- blik op hun toilet. Tips voor de plaats, grootte, kattenbakvulling en het verschonen van de kattenbak.

 

Zet kattenbak op de beste plaats

Waar je de kattenbak zet, kan al een ‘deal breaker’ zijn. De beste kattentoiletten staan op plekken waar de dieren ‘privacy’ hebben wanneer ze hun behoefte doen. Ze houden er namelijk niet van om dit met publiek te doen. Plaats een kattenbak daarom nooit in de drukste kamer van het huis. Zoek liever een plekje met weinig prikkels waar je kat ongestoord zijn gang kan gaan. Verder moet de bak altijd bereikbaar zijn voor je kat en zet je het toilet niet naast zijn voer – of drinkbakje.

 

De beste grootte en vorm voor een kattenbak

Het is belangrijk dat je kat probleemloos in en uit de kattenbak kan stappen. Bij kittens en senioren is een bak met lage rand de beste keuze. Zo’n toegankelijk toilet helpt de kleintjes in het zindelijk worden, en werpt voor de stramme oudjes geen extra drempel op. Verder moet de bak voldoende groot zijn om je huistijger bewegingsvrijheid te geven. Hij moet op zijn toilet kunnen draaien en in de vulling kunnen graven.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenbak grootte

 

Kattenbak met of zonder deksel

Of een kat een gesloten kattenbak of juist een open toilet het fijnst vindt, verschilt individueel. Sommige katten voelen zich door een deksel beschut en veilig, terwijl anderen de gesloten bak juist niet vertrouwen. Zij zullen het toilet daardoor gaan vermijden. Krijg je een nieuwe kat, bied hem dan het model kattenbak aan dat hij bij zijn vorige baasje gewend was.

 

Kattenbakvulling

Ook qua kattenbakvulling heeft iedere kat zo zijn eigen voorkeur. Is je huistijger met een bepaald strooisel tevreden, dan is het beter dit altijd te gebruiken. Katten houden namelijk niet van veranderingen, zeker niet wanneer het op hun toilet aankomt. Ben je toch een keer genoodzaakt de kattenbakvulling te veranderen, doe dat dan in kleine stapjes. Meng steeds wat meer nieuwe korrels door de oude vulling.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

kattenbak vulling

 

Houd het kattentoilet schoon

Katten hebben een hekel aan een vies toilet, die zullen ze niet gebruiken. Houd de bak daarom goed schoon. Bovendien is het verschonen en reinigen ook een goede preventie tegen allerlei infecties. Schep minimaal één à twee keer per dag besmeurde kattenbakvulling uit de bak en voeg wat vers strooisel toe. Daarnaast reinig je de bak minimaal één keer per week helemaal om hem perfect schoon te houden. Daarvoor leeg je hem eerst en reinig je vervolgens met heet water en afwasmiddel of groene zeep.

 

Twee kattenbakken per dier

Huistijgers hebben het liefst twee bakken: één voor de grote en één voor de kleine boodschappen. En lang niet iedere kat is bereid zijn toilet te delen. Een huishouden met meerdere katten zorgt er dus voor dat ieder dier zijn eigen kattenbakken heeft.

 

Geur van de kattenbak

Er zijn tegenwoordig allerlei middelen te koop die de typische ‘kattenbakgeur’ verdoezelen. Alhoewel die prima voor jou als baasje werken, zijn ze lang niet allemaal geschikt voor de katten zelf. Deze dieren hebben namelijk een zeer gevoelige neus. Een te dominante geurbinder maakt dat je kat zijn bak voortaan zal weigeren. Check vooraf of het middel veilig voor katten is en test of je huistijger de geur verdraagt.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips