Met de feestdagen voor de deur willen de dierenartsen van Anicura huisdierenbaasjes er bewust van maken dat etensrestjes niet de manier zijn om je hond of kat te verwennen. Zij komen met een gezond alternatief.

 

Je dier tijdens de feestdagen gezond verwennen? Beloon op een andere manier

Voor veel Nederlanders staan de feestdagen gelijk aan liefde en aandacht voor elkaar én lekker en veel eten. Gezellig samen met onze geliefde viervoeters erbij. Zij mogen toch ook verwend worden met extra hapjes? Maar naast dat ons eten vaak niet geschikt is voor dieren, is er nog een reden om die extra hapjes achterwege te laten: overgewicht. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt namelijk dat ruim de helft van de honden en katten in Nederland te dik is. En de gevolgen daarvan zijn voor onze dieren niet mis. Uit een internationaal onderzoekt blijkt dat overgewicht voor honden zelfs kan betekenen dat ze tot wel 2,5 jaar korter leven.

“Vaak zijn hondenbezitters zich er niet van bewust dat hun huisdieren te zwaar zijn en wat de gevolgen ervan zijn. Ze zien het gewoonweg niet en velen begrijpen niet hoe groot de impact kan zijn op de gezondheid van een hond. Honden met overgewicht hebben meer last van allerlei soorten ontstekingen, bijvoorbeeld van de huid, gewrichtsaandoeningen en ademhalingsproblemen” aldus Martine Carrière, dierenarts bij AniCura Ermelo. En niet alleen bij honden, ook bij katten komen deze problemen voor.

 

Dit doet het kerstdiner met honden en katten

Volgens Martine Carrière is goede voeding, het op peil houden van een gezond gewicht en voldoende beweging belangrijk om de dieren langer gezond te houden. “Zeker met kerst ontstaat bij baasjes misschien de verleiding om restjes van het kerstdiner aan hun ‘trouwe maatje’ te geven, en zo ook extra te verwennen. Maar bij het geven van restjes krijgt het dier al snel te veel calorieën, zout en vet binnen wat kan leiden tot darmproblemen en overgewicht.

Bijvoorbeeld een kat een eetlepel room geven, zou in ‘menselijke’ termen gelijk staan aan tweeënhalve muffin. Tijdens de kerstperiode zien we meer dieren in de dierenkliniek met maag- en darmproblemen. Een vette maaltijd kan een acute alvleesklierontsteking veroorzaken. Om zoiets ernstigs te voorkomen is het dus beter iets te geven dat speciaal voor dieren is gemaakt.”

 

kerst honden katten

 

Extra bewegen als traktatie voor de feestdagen

Volgens Carrière is de allerbeste traktatie voor de hond om hem mee te nemen voor een lange wandeling in het bos. Wat extra bewegen tegen de kerstkilo’s zijn voor de hond en het baasje heel gezond. Wat heel leuk kan zijn, is een nieuw hondenlosloopgebied vinden via DoggyDating. En daag de kat uit met een nieuw speeltje, zodat zijn jachtinstinct aanwakkert en hij in beweging komt.

 

Pas ook op met kersplanten en kerstversiering

Carrière vervolgt: “Wat ook beter niet in de maag van de hond of kat kan belanden: kerstplanten en kerstversiering. Dennennaalden van de kerstboom zijn giftig, maar ook van het water waarin de kerstboom staat kan een dier ziek worden. Ook hyacinten, amaryllissen, kerststerren en kerstrozen zijn giftig voor zowel katten als honden. Zorg dat deze planten dus niet bereikbaar zijn voor uw huisdieren. Ook kerstslingers vormen mogelijk een gevaar, als een kat een kerstslinger inslikt, kan dat tot grote problemen leiden. De kerstballen in de kerstboom kunnen kapot vallen en verwondingen aan de pootjes opleveren of de versiering kan in de maag belanden.

Als een dier iets giftigs heeft gegeten of als er versiering in de maag is beland, kun je het best contact opnemen met de dierenarts.

bron: Anicura

 

nieuwsbrief dierentips