Op 21 december 2021 is een aangescherpte richtlijn voor strafvordering dierenmishandeling en dierenverwaarlozing in werking getreden. Wat betekent dit voor de strafzaken?

 

Richtlijn strafeis dierenmishandeling en dierenverwaarlozing

De officier van justititie (OvJ) kan bij strafbare feiten de richtlijn voor strafvordering gebruiken om een straf te bepalen.  Met de nieuwe richtlijn heeft de officier een instrument in handen om zwaardere straffen te eisen bij dierenmishandeling en dierenverwaarlozing.

 

Omstandigheden worden meegenomen in strafeis

In tegenstelling tot de oude richtlijn wordt er nu echt gekeken naar de omstandigheden en kan een straf op die manier dus ook hoger uitvallen.  Zo wordt er ook rekening gehouden met de manier waarop een dier is mishandeld en andere strafverzwarende omstandigheden.

 

Periode tussen herhalingen doet er niet meer toe

Ook als de dader in herhaling valt bij de verwaarlozing, mishandeling of het doden van een dier wordt niet meer gekeken naar hoe snel de dader opnieuw de fout is ingegaan. In de oude richtlijn betekende hoe sneller de dader opnieuw de fout inging, hoe hoger de straf uitviel. Dit is komen te vervallen. In de nieuwe richtlijn geldt bij herhaling automatisch een hogere straf geëist.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips