De meeste hondeneigenaren nemen met regelmaat hun hond mee in de auto, bijvoorbeeld om lekker naar het bos te gaan. Wanneer je met je konijn, knaagdier, of kat in de auto stapt voor een lange (rit), krab je je misschien achter de oren… want hoe vervoer je je geliefde huisdier op de beste manier?

Juiste reismand

Een goede reismand ventileert en geeft ook de mogelijkheid om een beetje te schuilen. Konijnen kunnen goed vervoerd worden in een reismand voor katten. Voor vogels zijn er speciale vervoerskooien op de markt en ook voor de kleinste knaagdieren zijn er vervoersboxen te koop. Meestal is het makkelijk om een reismand te hebben die je van boven open kunt maken. Als je via het deurtje aan de voorkant je huisdier uit de mand moet halen, kan dit niet alleen lastig zijn, maar ook pijnlijk. Een huisdier met stress kan namelijk agressief uit de hoek komen. Vervelend voor het dier, en voor jou.

 

Prettige ondergrond

De meeste reismanden hebben een gladde ondergrond, waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn. Tijdens het reizen kan het verstandig zijn om een handdoek op de bodem te leggen. Dit beschermt de dieren tegen glijpartijen. Sommige mensen kiezen ervoor om een krant en wat zaagsel of stro in de mand te leggen wanneer ze een konijn of knaagdier vervoeren. Op zich kan dit geen kwaad, maar het kan wel voor een bende zorgen.

 

Waar zet je de reismand neer?

Sommige reismanden hebben een uitsparing voor de gordel. Deze kun je dus makkelijk op de bijrijdersstoel zetten. Ook een reismand zonder uitsparing kun je in de gordels zetten, maar je kunt er ook voor kiezen deze achter de bijrijdersstoel op de grond te zetten. Grote autobenches voor honden zet je in de kofferbak, tegen de rijrichting in. Hou bij het kiezen van de maat van de bench, rekening met de grootte van de hond.

 

Voer en water

Op korte afstanden zal je huisdier waarschijnlijk niets willen eten. Mocht je een langere rit moeten maken, dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je dier goed gehydrateerd blijft. Laat het dier daarom soms drinken tijdens de pauzes van de rit, of plaats – in geval van een knaagdier of een konijn – een drinkfles aan de tralies van de reismand. Ook vochthoudend voer kan helpen.

 

Onderweg

Wellicht is je huisdier niet gewend aan muziek. Het is dus ook niet aan te raden de muziek in de auto keihard aan te zetten. Zorg voor een beetje rust. Net als voor een niet te groot temperatuurverschil in de auto ten opzichte van de leefomgeving van je huisdier. Het is verstandig je auto al op temperatuur te brengen voordat je vertrekt. Moet je met spoed weg? Zet dan niet de airco of de kachel op de maximale stand. Pas de temperatuur langzaam aan. Een raam openzetten kan helpen, maar dit kan ook voor veel geluid zorgen wat weer in stress kan resulteren.

 

Schade en vergoeding

Vervoer je een dier in de auto, zorg er dan voor dat deze je niet afleidt tijdens de rit. Hierdoor kunnen ongelukken gebeuren. Schade die je oploopt tijdens je rit doordat je je huisdier onjuist vervoert, kan invloed hebben op de vergoeding die je krijgt van de verzekeraar. Laat je huisdier dus nooit los door de auto lopen. Ontstaat er schade aan je huisdier tijdens de rit, dan is dit niet gedekt via de autoverzekering. Neem contact op met de autoverzekeraar om te controleren hoe het zit met het vervoeren van huisdieren; wie weet zijn er wel specifieke regels en vergoedingen. Je autoverzekering vergelijken kan je helpen een verzekering te vinden die op jouw behoeften aansluit. Dat kan gunstig zijn als je veel reist met je huisdier.