Huisdieren zijn je beste vriend. Het is fijn om ze om je heen te hebben en het liefst zou je ze niet missen. Sommige dieren neem je bijna overal mee naartoe. Zo neem je de hond gewoon mee in de auto naar de ander kant van het land, om daar eens een heerlijke wandeling te gaan maken. Honden vinden het vaak maar wat leuk om lekker op avontuur te gaan. Ook in de auto. Soms ook voorzin, eigenwijs meekijkend naar waar de rit naartoe gaat. Hoe leuk het ook kan zijn om je huisdier mee te nemen in je auto, er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten. Zodat je het huisdier veilig vervoert én verkeersveiligheid nastreeft.

Onvoorspelbaarheid en veiligheid

Hoe goed je je huisdier ook kent en hoe tam en getraind hij of zij ook is, er kunnen zich altijd onverwachte situaties voordoen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je hond een andere hond ziet zitten in een andere auto. Vanzelfsprekend is dit een enthousiast moment voor hem of haar. Voor je het weet springt ie van de achterbank naar de bijrijdersstoel en vice versa. Druk kwispelend met zijn staart in je gezicht. Nog maar te zwijgen van een uitwijking naar je voeten, waardoor er op de rem, de koppeling en het gas getrapt kan worden. Op zulke momenten kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. En die wil je natuurlijk vermijden. Het is daarom zeer aan te bevelen dat je voortaan zorgt dat de hond vastzit tijdens de rit. Niet alleen voor jullie veiligheid, maar ook voor de veiligheid van jullie medeweggebruikers.

Hond vastmaken met tuigje

Veel mensen zetten een hond nog los in de auto. Om ervoor te zorgen dat jij en je huisdier veilig de weg op kunnen, is het echter van belang om deze vast te maken. Hierdoor kunnen onverwachte en gevaarlijke situaties worden vermeden. Kies daarom voor een tuigje of een vervoersbak. Zo’n tuig kun je bevestigen aan de gordel. Op deze manier kan je huisdier niet overal heen in de auto. En net zo belangrijk: bij een ongeval zit het dier ook beter vast. Maak een dier in de auto nooit vast aan de halsband. Wanneer een onverwachte stop plaatsvindt en het dier gewoon vastzit aan de halsband, dan kan dit nare gevolgen hebben.

Reiskennel of mand

Een andere, ook redelijk voor de hand liggende optie, is een reiskennel. Dit is een speciale kooi die je in je auto kunt plaatsen. Daar kan de hond dan veilig in verblijven. Deze optie wordt ook meestal door de aanbieder van de autoverzekering aangeraden. Het onjuist vervoeren kan dan ook invloed hebben op een vergoeding die je krijgt bij schade. Nog een extra reden om het dier goed te vervoeren dus. Als je een kennel gebruikt, zorg er dan voor dat je deze op de juiste manier in de auto plaatst. Dat betekent: grote kennels in de achterbank van de auto en dwars op de rijrichting tegen de achterbank, en kleine draagmanden en transportboxen overdwars op de vloer achter de bestuurdersstoel.

Rek of net

Tenslotte is er ook de optie voor het gebruik van een zogenaamd huisdierrek of net. Deze werken met name bij wat ruimere auto’s. Je kunt bijvoorbeeld de laadbak van een stationwagen reserveren voor je huisdier en deze afgrendelen met het huisdierrek of net. Op deze manier kan je huisdier zich nog prima bewegen, maar is die ruimte beperkt zodat er geen onverwachte situaties kunnen ontstaan voor jou als bestuurder. Ook kan de hond niet weg uit de ruimte, en dus niet onverwachts de weg op rennen als de deur van de auto open gaat. Wel is deze optie, net als het bevestigen aan de gordel, iets minder fijn voor de hond in het geval van een ongeval.

En heel belangrijk nu de zomer weer nadert: laat een hond niet achter in een snikhete auto.