Weerkundigen voorspellen dat er een zeer droge en koude winter aankomt. Weer.nl ziet zelfs een duidelijke overeenkomst met de aanloop naar de barre winter van 1963, de koudste van de vorige eeuw, toen het op veel plaatsen maar liefst drie maanden achtereen vroor. En dat is bepaald geen goed nieuws voor onder meer het winterkoninkje. Maarten Bruns, expert stadsnatuur bij IVN Natuureducatie, geeft tips:

 

Winterkoninkje kan niet goed tegen winterkou

“Het winterkoninkje is een parmantige tuinvogeltje met een opgewekt wipstaartje en explosieve zang, dat ons land graag aandeed afgelopen jaren. Helaas kan het dit vogeltje niet zo goed tegen kou als zijn naam doet vermoeden.

Het winterkoninkje heeft de afgelopen jaren in ons land, dankzij de milde winters, prima kunnen gedijen. Ons land telt wel zo’n één tot twee miljoen van deze kleine kwetterende vogeltjes, die slechts zo’n 10 centimeter groot zijn. Bij strenge vorst heeft het winterkoninkje het echter behoorlijk moeilijk om aan voldoende voedsel te komen. Het resultaat: de vogeltjes vallen bij bosjes dood neer. Zeker in de stad hebben deze vogels het dan lastig.”

 

Voeren op beschutte plek

“Gelukkig kunnen we winterkoninkjes de komende tijd helpen. Deze vogels komen niet graag op onbeschermde en hoge voederplekken, dus leg het voer op een beschutte plek vlakbij de grond. Bijvoorbeeld tussen de struiken. Het liefst eten ze insectenlarven en andere kleine beestjes, maar in de winter lusten ze ook best zaadjes.”

 

Extra schuil- en rustplaatsen

“Naast het bijvoeren kan je een nestkast voor winterkoninkjes ophangen. Deze gebruiken ze dan niet voor de voortplanting, maar ze maken er graag gebruik van om zich te beschermen tegen weer en wind. Zie het als een skihut voor onderkoelde vogellijfjes. Sowieso vinden de vogels het fijn als er in de tuin voldoende struiken en andere planten zijn om zich tussen te verschuilen.”

 

Ook nog niet bedreigde diersoorten beschermen

“Het winterkoninkje is een van de broedvogels die veelvuldig voorkomt in Nederland. Toch komt het besef de laatste tijd op dat we niet alleen bedreigde dieren moeten beschermen, maar er ook voor moeten zorgen dat algemene soorten alledaags blijven. En juist in de eigen achtertuin kunnen we deze winter voor het winterkoninkje het verschil maken.”

Bron: IVN Natuureducatie

 

nieuwsbrief dierentips