Rottende dierenlijven, kannibalisme en uitwerpselen stapelen zich op: na een aantal maanden onderzoek, heeft PETA Duitsland zojuist de resultaten van een onderzoek dat werd volbracht in bijna een dozijn Duitse en Nederlandse fokkerijen van kleine dieren vrijgegeven. Deze fokkerijen fokken honderdduizenden cavia’s, hamsters, konijnen, vogels, ratten en muizen voor de huisdierenindustrie.

 

Videobeelden

In de videobeelden zijn hokken te zien die vol zitten met verwaarloosde kleine dieren. Zij zijn samengepropt in kleine plastic dozen of overvolle hokken. Tussen hen bevinden zich ontelbare dode, zieke en verwondde dieren zowel als dieren die uitgedroogd zijn. PETA Duitsland heeft officiële klachten ingediend bij verschillende rechtbanken in Duitsland en Nederland tegen elf fokkers en groothandelaren voor verschillende vastgelegde ogenschijnlijke overtredingen van de dierenwelzijnswet. Deze organisaties vormen samen het overgrote deel van de Duitse markt.

 

Dierenwinkels, tuincentra

De fokkerijen leveren dieren aan kleine dierenwinkels zowel als grote ketens zoals OBI, Hagebaumarkt, Fressnapf, Dehner, Das Futterhaus, Megazoo, Raiffeisenmarkt, en Zoo & Co door middel van tussenhandelaren. PETA Duitsland verzoekt ambtenaren om wettelijke eisen vast te leggen voor de handel in zowel zogenaamde huisdieren als hun accessoires. Het heeft het videobewijs doorgestuurd naar het OM in Nederland. PETA Nederland heeft daarnaast de Dierenbescherming op de hoogte gebracht van het undercover onderzoek. Dit om een inspectie te eisen bij de Nederlandse fokkers.

 

Kannibalisme

De onderzoekers vonden dode dieren die lagen weg te rotten tussen andere levende dieren. De overlevende dieren zaten vaak in het midden van hun eigen uitwerpselen. Veel van deze dieren waren zo gestrestst door de overbevolking en de ontoereikende omstandigheden dat ze hun toevlucht zochten naar kannibalisme en zelfverminking. In een van de grootste fokkerijen zagen de onderzoekers van PETA Duitsland overvolle vrieskisten met dode dieren. Deze zijn overduidelijk ten prooi gevallen aan de slechte leefomstandigheden. Daarnaast werden ook vriezers gebruikt voor het opslaan van duizenden dode dieren die gefokt werden als voedsel voor reptielen.

Mensen hebben vaak geen idee

“Klanten die naar dieren kijken die te koop zijn in bouwmarkten of dierenwinkels hebben wellicht geen idee van de afschuwelijke omstandigheden waar deze hamsters, cavia’s en vogels vandaan komen”, zegt PETA Nederland oprichter Ingrid Newkirk. “Iedereen die een dier koopt van een fokker, dierenwinkel of waar dan ook kan deze gruwelijke fokkerijen waar iedere dag duizenden dieren lijden en sterven zonder het te beseffen ondersteunen.

PETA verzoekt een spoedig onderzoek naar de Nederlandse fokfaciliteiten. Het vraagt consumenten om nooit dieren te kopen bij dierenwinkels, tuincentra en –fokkers.

 

Bron: Peta Nederland