De spoedeisende hulp van het AniCura Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam zag afgelopen jaar een enorme groei van puppy’s met parvo. Om dit zeer besmettelijke virus in te dammen is er een buitengewone oplossing gezocht en gevonden: poeptransplantaties. Een toegepast protocol hiertoe op de spoedkliniek van het MCD heeft inmiddels al tientallen honden gered van deze levensbedreigende ziekte.

 

Nog geen medicijn tegen parvovirus beschikbaar

Volgens Maaike van Uden, spoeddierenarts bij AniCura, bestaat er tegen het levensbedreigende parvo geen medicijn. “Het virus tast de hartspier en de darmen aan. Symptomen zijn onder meer braken, koorts, uitdroging en diarree. Binnen het team vonden we dat we iets moesten doen en zodoende heeft onze afdeling interne geneeskunde onder leiding van specialist interne geneeskunde Yaiza Forcada een protocol geschreven voor poeptransplantaties bij parvo. Door de transplantatie van gezonde poep brengen we goede bacteriële flora in, zodat deze de strijd aangaan met de slechte bacteriën die diarree veroorzaken. Het gevolg is dat de diarree stopt, de voedingsstoffen en vocht in het lijfje blijven en de hondjes sterker worden en kunnen genezen.”

 

Poeptransplantaties bij dieren nog zeldzaam

Bij mensen komen poeptransplantaties veelvuldiger voor ter bestrijding van stofwisselingsproblemen en chronische diarree. Bij dieren is het gebruik van deze vorm van microbioom nog vrij zeldzaam. Het MCD is de eerste specialistenkliniek in Nederland die poeptransplantaties op grotere schaal toepast. Van Uden: “De toepassing is relatief simpel, ongevaarlijk en niet pijnlijk voor het dier. Ik hoop dat meer dierenartsen van spoedklinieken dit gaan toepassen, zodat we meer honden kunnen redden van deze nare ziekte parvo.”

 

Toename parvo-puppy’s

In coronatijd blijkt het verwelkomen van een hond gewild. Door de groeiende ‘hondenpopulariteit’ is er momenteel meer vraag dan aanbod. Honden komen daardoor steeds vaker van buitenlandse, malafide fokkers. Deze dieren dragen nogal eens ziektes en virussen bij zich, waaronder parvo, omdat ze daar niet of onvoldoende tegen zijn ingeënt. Vooral kwetsbare, jonge puppy’s met weinig weerstand maken hierdoor grote kans om te overlijden.

 

nieuwsbrief