In een nieuwe ooggetuigenreportage van PETA Azië, opgenomen op kasjmier-geitenhouderijen en in slachterijen in China en Mongolië, is te zien dat werknemers angstige geiten vasthouden. In deze twee landen vindt zo’n 90%  van de kasjmierproductie plaats. De arme dieren schreeuwen het uit van de pijn, hun poten worden verbogen en hun haar wordt uitgerukt met scherpe metalen kammen.

 

De nachtmerrie gaat voor de geiten verder…

Geiten die bloedig achterbleven na het ontharingsproces kregen geen pijnverlichting of veterinaire zorg. Sterker nog, een medewerker goot gewoon rijstwijn rechtstreeks in de wond van een dier. In China werden geiten die niet langer rendabel werden geacht, geslacht nadat medewerkers hen met een hamer tegen hun hoofd hadden geslagen in een poging hen te verdoven. En in Mongolië sleepten arbeiders ze aan één been de slachtvloer op voordat ze hun in het volle zicht van andere geiten de keel doorsneden. Minuten later bewogen sommige geiten nog.

 

Retailer H&M stopt met conventioneel kasjmier

H&M – de op één na grootste kledingretailer ter wereld – heeft toegezegd om ‘conventioneel’ kasjmier (de enige soort die het verkoopt) als gevolg van het onderzoek te verbieden. ASOS heeft eerder al kasjmier verboden na besprekingen met PETA UK, en na de bevindingen van dit nieuwe onderzoek te hebben ontvangen, zette het bedrijf de laatste stap om alle resterende kasjmiervoorraad van zijn website te verwijderen.

 

Help geiten vermijd wreed geproduceerde artikelen

“Het haar van angstige geiten wordt uitgerukt, en dan worden de dieren met hamers geslagen en doodgehakt – alleen maar om kasjmieren truien en sjaals te maken”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk.

“PETA verzoekt alle winkels om het voorbeeld van H&M en ASOS te volgen en kasjmier de rug toe te keren en vraagt consumenten om wreed geproduceerde artikelen in de winkel te laten liggen.”

 

Kies stoffen met de minste milieu-impact

Kasjmier heeft ook de grootste milieu-impact van alle dierlijke vezels. Geiten hebben een enorme eetlust, en doordat ze de wortels van planten opeten (wat hergroei voorkomt), veranderen kwetsbare graslanden in woestijnen, wat bijdraagt aan gevaarlijke vervuiling die zo hevig is dat ze Noord-Amerika kan bereiken.

PETA merkt op dat warme, stijlvolle vegan stoffen – waaronder bamboe, Tencel, hennep, modal, viscose, biologisch katoen en soja-kasjmier (een bijproduct van de productie van soja) – overal verkrijgbaar zijn.

De groep – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te dragen” – verzet zich tegen het speciësisme, het wereldbeeld dat de mens superieur is.

 

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Heb jij een passie voor dieren en wil je weten wat je moet doen om hun wereld beter te maken? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren en ontvang tweewekelijks dierennieuws.

 

 

Bron:  PETA.nl.