Droge verwarmingslucht heeft een enorme invloed op katten. De vacht wordt broos, de huid begint te jeuken en de slijmvliezen zijn permanent geïrriteerd. Tips om dat te voorkomen.

 

Is de lucht in huis te droog voor mijn kat?

Katten geven het duidelijk aan wanneer de lucht in huis te droog is. Let bij je kat op deze signalen :

  • geïrriteerde slijmvliezen;
  • slechte uitziende vacht;
  • statische kattenharen;
  • vaak niezen;
  • veelvuldig poetsen en lippen likken.

Dit kunnen echter ook symptomen van ziekte zijn, bij twijfel raadpleeg je de dierenarts. Als de lucht binnenshuis inderdaad te droog is voor jullie kat, ga je aan de slag met de volgende tips.

 

Tip 1: ventileren- frisse lucht van buiten

Ventileer je huis regelmatig om een te droge lucht voor je kat te voorkomen. Buitenlucht is namelijk veel vochtiger dan de lucht in een verwarmde woning. Maar met een raam dat continu openstaat, verlies je onnodig veel energie en heb je voortdurend tocht, wat ook niet goed is voor de gezondheid van je huistijger. Kies daarom voor 2 à 3 maal daags kort, zo’n 15 minuten, ventileren. Voor zijn eigen veiligheid breng je je kat even naar een andere kamer. Als hij ook regelmatig naar buiten gaat, ventileer je het huis wanneer hij op pad is.

 

Tip 2: luchtbevochtiger

Het eenvoudigst en effectief tegen een te droge lucht door de verwarming, zijn elektrische luchtbevochtigers of met water gevulde houders die aan de radiatoren worden opgehangen. Het water verdampt en zorgt voor extra luchtvochtigheid.

 

verwarmingslucht katten

 

Tip 3: kamerplanten

Op de lange termijn zijn kamerplanten, die door hun bladeren beperkt maar wel constant vocht afgeven, zeer effectief. Bovendien vormen ze de natuurlijkste manier om meer luchtvochtigheid in huis te krijgen. Pas daarbij wel op voor planten die giftig zijn voor je kat. De graslelie Chlorophytum, Cyprusgras en allerlei soorten kattengras zijn prima om te gebruiken in een kattenhuishouden. De planten vragen minimale verzorging en dragen toch bij aan de luchtvochtigheid in huis.

 

Tip 4: decoratief water

Denk ook eens aan een open aquarium of fonteintje wanneer je kat last heeft van de droge lucht in huis. Beide zijn decoratief en dragen bij aan een betere luchtvochtigheid. Bovendien vinden veel katten een waterfonteintje reuze interessant, en is het een ideaal hulpmiddel wanneer je kat te weinig drinkt. Het water verdampt door de warmte in huis. Deze ‘truc’ werkt het allerbest bij woningen met vloerverwarming, een open haard of gaskachel. Pas wel op dat de lucht niet te vochtig wordt, dan kan er namelijk schimmel ontstaan.

 

Tip 5: regelmatig borstelen om klieren te stimuleren

Onder een droge kamerlucht heeft ook de kattenhuid te lijden. Daarom is het goed om deze via de haarbalgklieren (holocriene talgklieren) te stimuleren om vet te produceren. Daarvoor borstel je je kat één keer per dag grondig wanneer de verwarming veelvuldig gebruikt wordt. Voor kortharige dieren kun je een eenvoudige noppenborstel gebruiken, voor langharige soortgenoten gebruik je het best een draadborstel.

 

Prettige bijkomstigheid

Voldoende luchtvochtigheid heeft ook een aangenaam neveneffect: de vacht van je kat wordt niet of minder snel statisch en je kunt hem aaien zonder een elektrische schok te krijgen.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips