Ruim 10.000 mensen brachten hun stem uit in de jaarlijkse Dierenverschrikker verkiezing van Dier&Recht. 35 procent van de deelnemers stemde op landbouwminister Carola Schouten.

 

Verkiezing tot Dierenverschrikker van het jaar

Ieder jaar nomineert Dier&Recht vijf Nederlandse personen en organisaties die het leven van dieren sterk negatief hebben beïnvloed voor de titel ‘Dierenverschrikker van het Jaar’. Met 35 procent van de stemmen is de minister van Landbouw dit jaar verkozen tot de grootste veroorzaker van dierenleed.
 

En de winnaar is…

Carola Schouten bleek als aanvoerder van het landbouwministerie het afgelopen jaar niet in staat om daadkrachtige maatregelen te nemen op zeer urgente en gevoelige dossiers als stalbranden, fraude met mest, misstanden in slachterijen en klimaatverandering door de vee-industrie. Hoewel de schandalen in de vee-industrie zich opstapelen, blijft minister Schouten erbij dat de sector de problemen zelf moet oplossen. Sinds zij minister is, stemt haar ChristenUnie in minder dan 5 procent van de gevallen vóór dierenwelzijn; in de vorige regeerperiode was dat nog 45 procent.


Resultaten Dierenverschrikker 2018

De uitslag van de verkiezing ziet er als volgt uit:

Genomineerden                                    
Landbouwminister Carola Schouten: 35%
Kalvermester Van Drie: 28%
ING Bank: 19%
Stichting Paardenmarkt Hedel: 15%
H&M: 2%
De overige genomineerden gaan ook niet vrijuit. Kalvermester Van Drie, ING Bank, de Stichting Paardenmarkt Hedel en kledingconcern H&M hebben vanwege hun dieronvriendelijke praktijken ook duizenden stemmen in de wacht gesleept.

Van Drie
Het verdienmodel van de grootste kalvermester van Europa: het dierenleed is voor de kalfjes, het kalfsvlees is voor het buitenland, de mestvervuiling is voor Nederland en de winst is voor Van Drie.

ING Bank
Ondanks alle stalbranden en vleesschandalen blijft ING Bank schaamteloos investeren in onveilige megastallen, veetransporten en vleesverwerkers vol structureel dierenleed.

Stichting Paardenmarkt Hedel
De paardenmarkt in Hedel kenmerkt zich door overvolle transportwagens, hardhandige handelaren en paniekerige paarden die langdurig vaststaan naast een lawaaiige kermis met veel aangeschoten feestpubliek.

H&M

H&M blijft tegen beter weten in kortsnuitige honden afbeelden op kledingstukken. Het bedrijf draagt hiermee bewust bij aan de groeiende populariteit van honden die ernstig lijden onder hun extreme uiterlijke kenmerken.

 

Lees ook: Petitie tegen fokken van misvormde Toad Bull

Voor losse nummers van Hart voor Dieren klik je hier