Ongelooflijk maar waar: verschillende dierenpopulaties blijken er een eigen cultuur op na te kunnen houden Zo bleek uit een in Science verschenen, Brits onderzoek.

 

Cultuur dierenpopulaties onderzocht in Brits onderzoek

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar verschillende dieren. Volgens Philippa Brakes, één van de wetenschappers van de universiteit van  Exeter, zijn er binnen bepaalde diersoorten meerdere culturen waargenomen. De reden van het ontstaan van de verschillende culturen? Het vergroten van de overlevingskans!

 

Noten kraken met stenen

Een familie van chimpansees blijkt bijvoorbeeld stenen te gebruiken om noten te kraken. Het aanpassingsvermogen dat ze daarmee laten zien, is nuttig voor hun soort. Het aanpassingsvermogen dat ze hiermee laten zien, is belangrijk voor het overleven van hun soort. Hun voedsel staat op deze manier immers beter tot hun beschikking.

Ook andere diersoorten hebben baat bij het vermogen gebruiken waar nodig aan te kunnen passen. Ieder leefgebied vraagt immers om zijn eigen overlevings-skills. Als dierenpopulaties de manier waarmee ze hun prooien opsporen en vangen aan de omgeving weten aan te passen, vergroot dat hun kans op voedsel.

 

De vrouwelijke Afrikaanse olifant: niet alleen kracht telt

De vrouwelijke Afrikaanse olifant behoort tot de sterkste vrouwen van het dierenrijk. Maar niet alleen in krachtmetingen laat ze haar stem gelden. Het eerder genoemde Britse onderzoek wijst namelijk ook op het belang van oudere dieren in een groep en daarvan is dit Afrikaanse dier een prachtig voorbeeld.

Hun kuddes bestaan uit vrouwelijke olifanten en hun jongen, en worden geleid door een dominante koe: een oudere olifantendame. Uit het onderzoek blijk dat hoe ouder deze leidster is, hoe groter de overlevingskansen van haar metgezellen is. Ervaring staat boven de souplesse; de oudere olifanten weten meer informatie door te geven aan hun soortgenoten. De mannetjes, oftewel de bullen, leven meestal in groepjes van vrijgezellen die ze al sinds hun pubertijd kennen.

 

Blijf op de hoogte van de dierenrijk

Wil jij op de hoogte blijven van het rijk der dierenpopulaties? Schrijf je dan nu gratis in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

Ja, ik ontvang graag de laatste dierennieuwtjes – en weetjes.

 

Bron: nu.nl en Hart voor Dieren Magazine