Op 1 februari ging de film Argylle in première in de Nederlandse bioscopen. De kat Argylle speelt een hoofdrol in deze blockbuster die bol staat van bekende acteurs. De kat wordt tijdens de film meegedragen in een rugtas met een kijkraampje. Je ziet voornamelijk de kop van het dier met de kenmerkende naar voren gevouwen oren van een Scottish fold. Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties maken zich grote zorgen. Willen mensen na het zien van deze film straks massaal een Scottish fold?

 

Levenslang pijn
De gevouwen oren van de Scottish fold zijn een symptoom van een erfelijke kraakbeenafwijking. Deze ongeneeslijke en pijnlijke aandoening tast niet alleen het kraakbeen aan in de oren, maar ook in alle gewrichten. Om die reden is het in Nederland verboden om te fokken met de Scottish fold en kruisingen daarvan. Het kopen en verkopen is echter (nog) niet verboden. De handel in deze ongezonde dieren wordt waarschijnlijk volgend jaar verboden, maar dat is te laat voor Argylle.

Scottish Fold kat

Dieren uit films razend populair
Er ontstaat meestal een grote vraag naar de dieren uit populaire films. Dit gebeurde eerder met de sneeuwuil van Harry Potter, de anemoonvis uit Finding Nemo en langer geleden met 101 Dalmatiërs. Die toename in populariteit veroorzaakt vaak een toename van malafide handelaren en veel ellende voor de dieren zelf.
Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen bezoekers van Argylle  om vooral geen Scottish fold te kopen. Ook vragen zij bioscopen om een duidelijke disclaimer te tonen voor en na de film, die bezoekers informeert over de vele gezondheidsproblemen van dit ras.
Dierenarts Hannah den Boeft (Cluster Gezelschapsdieren KNMvD): “Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan het fokken en houden van dieren die lijden onder hun uiterlijk zoals de Scottisch fold. De overheid neemt al stappen, maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven (waaronder dus bioscopen) en huisdiereigenaren. Het is belangrijk om het publiek goed te informeren over de gezondheidsproblemen en het fokverbod voor deze katten. Zo voorkomen we hopelijk een nieuwe problematische huisdier-rage.”Bron: Dier&Recht