De Berner Sennen is een vriendelijke, dappere en sociale hond met een halflange, dikke vacht. Dit grote hondenras heeft regelmatig te maken met erfelijke ziektes en aandoeningen. De gewrichten zijn bovendien gevoelig voor niet-aangeboren afwijkingen. Houd hier rekening mee bij de beweging van je hond.

 

Berner Sennens, vriendelijke en intelligente honden

De Berner Sennen is een vriendelijke hond die op het gezin, de roedel, gericht is. Hij houdt van aandacht en is leergierig. Dit hondenras past zich snel aan, maar dat betekent ook dat de viervoeters bij te weinig beweging al snel sloom zullen worden. En dat terwijl ze van nature juist graag buiten zijn en spelen.

Naar kinderen toe zijn Berner Sennens meestal zachtaardig en geduldig. Maar bij mensen die ze nog niet kennen kunnen deze honden in het begin wel wat afwachtend zijn. Verder zijn ze waaks, zelfstandig en soms ook eigenwijs.

 

Contact soortgenoten en andere dieren

Vanwege zijn sociale inborst kan de Berner Sennen vaak goed overweg met andere honden, alhoewel het soms tussen een reu en andere reuen niet klikt. Ook naar andere huisdieren is deze hond vriendelijk als hij er tijdens zijn socialisatie al kennis mee heeft kunnen maken.

 

De opvoeding

Berners zijn goed op te voeden, hun leergierigheid helpt je daarbij. Wel is het belangrijk te beseffen dat deze honden ook zeer zelfstandig zijn en dat je ze vooral het eerste jaar goed in gehoorzaamheid kunt trainen. Daarna zal deze viervoeter zelfstandige en mogelijk ook wat eigenwijze trekjes krijgen.

 

berner sennen hond

 

Even terug naar de herkomst

Gezien de naam van dit hondenras zal het je niet verbazen, maar Berner Sennens vinden hun oorsprong in het Alpengebied rond Bern, Zwitserland. Daar werd het ras vanaf 1909 bekend. De honden werden op boerderijen gehouden als veedrijver en waakhond. Verder heerst er onder kenners het vermoeden dat de Berner Sennen afstamt van mastiffachtige honden die met Romeinse legers naar Zwitserland kwamen.

 

Hoe groot wordt een Berner Sennen?

Wie een Berner Sennen in huis verwelkomt, krijgt er een grote huisgenoot bij. De schouderhoogte varieert van 58-66 cm (teven) tot 64-70 cm (reuen). Gemiddeld weegt deze hond 40 tot 60 kilo.

 

Een dikke, lange vacht

De glanzende halflange, dikke vacht van deze honden kam je 1 à 2 keer per week, in de rui wat vaker. Dit houdt de haren mooi en in goede conditie. Door zijn dikke vacht kan een Berner Senner het snel warm krijgen bij zomers weer. Houd daar rekening mee door hem tijdens warmere periodes voldoende verkoeling te bieden en minder intensief te bewegen.

Vachtkleuren

De vacht van dit hondenras is zwart met witte en bruine tekeningen. Het meest opvallend zijn de twee bruine vlekken boven de ogen die op wenkbrauwen lijken.

 

berner sennen populaire hond ziek

 

Populariteit werd schadelijk voor dit hondenras

Een lieve, dappere hond die goed op te voeden is… Dat klinkt als een viervoeter die je maar wat graag in je leven zou willen hebben. En daar hebben heel wat mensen dan ook voor gekozen. De Berner Sennen werd steeds populairder, met illegale en onverantwoorde doorfok als gevolg. Hierdoor kampt het hondenras nog altijd met veel erfelijke ziektes en gewrichtsproblemen en wordt deze viervoeter dikwijls niet oud.

 

Hoe oud worden Berner Sennens gemiddeld?

De levensverwachting bij deze honden is slechts zes tot acht jaar.

 

Aangepaste beweging

Berner Sennens bewegen en spelen graag, en hebben dit ook nodig om hun energie kwijt te kunnen. Maar pas trainingen en het wandelen aan op hun fysieke grenzen om blessures en andere problemen te voorkomen. De gewrichten van deze viervoeters zijn pas volledig ontwikkeld zodra ze 12 tot 18 maanden oud zijn. Doe daarom de eerste twee jaar geen hondensport met je viervoeter en laat hem dan ook nog niet over zand lopen. Dit zou de gewrichten kunnen overbelasten.

Alhoewel het belangrijk is dat een Berner Sennen veel beweging krijgt, moet dit goed verdeeld worden over de dag en rustig opgebouwd worden. Tot een uur voor het eten en twee uur daarna mag deze hond bovendien niet rennen of andere wilde bewegingen maken om een maagtosie te voorkomen.

 

Vergeet de mentale afleiding niet

Berners zijn intelligent en worden graag mentaal uitgedaagd. sSpeurspelletjes en hondenpuzzels vinden ze bijvoorbeeld erg leuk om te doen.

 

Erfelijke ziektes en aandoeningen

Het werd in dit artikel al eerder benoemd: de Berner Sennen heeft als hondenras te kampen met erfelijke ziektes en aandoeningen. De belangrijkste:

Andere erfelijke ziektes en aandoening die een rol kunnen spelen bij dit ras:

 

Erkende fokkers zijn verplicht hun ouderdieren te laten testen op heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Bron: LICG, Anicura, Hart voor Dieren Magazine