Zeer levendig, aanhankelijk, springend en superslim: Abessijnen zijn het allemaal. Dit oude kattenras is ontstaan zonder menselijk ingrijpen en heeft zijn Oosterse uiterlijk te danken aan zijn afkomst. Deze ranke en sierlijke atleet is sterk, maar als kattenras wel gevoelig voor sommige aandoeningen en ziektes.
Oorsprong van Abessijnen
De Abessijn is één van de oudste kattenrassen ter wereld en alhoewel zijn ogen aan die van prinsessen in de Egyptische oudheid doen denken, ligt de roots van dit kattenras ergens anders. De Aby’s komen oorspronkelijk uit de jungle in Zuid-Oost Azië, waar het ras is ontstaan zonder de tussenkomst van mensen. Nog altijd heet de kat een oorspronkelijk ‘wild’ uiterlijk en wordt dan ook wel een ‘mini poema’ genoemd. Uiteindelijk is het dier via Engelse handelaren in Europa terecht gekomen.
Aanhankelijke en zeer actieve kat
Als je een Abessijn in huis haalt, verwelkom je een maatje dat je overal zal volgen. Eenmaal een goede band opgebouwd, is dit een zeer aanhankelijke kat die zijn baasje goed in de gaten houdt. Daarom wordt ook wel gezegd dat dit ras sociaal gezien meer van een hond wegheeft dan van een kat.
Schootkatten zijn Abessijnen daarentegen niet, daarvoor hebben ze simpelweg te weinig rust in zich. De dieren zijn zeer actief, staan graag in het middelpunt van de belangstelling en kunnen een tomeloze energie hebben. Spelen, onderzoeken, ‘jagen’… De Abessijn is ondernemend en doet graag alles samen met de baas. Wees je daarvan bewust als je voor dit kattenras kiest.
Liever niet alleen
Doordat de Abessijn bijzonder op zijn baas is gericht, blijft hij liever niet alleen thuis. Hij wil je immers overal kunnen volgen. Een soortgenoot in huis als speelmaatje biedt soms een oplossing. Het best adopteer je zo’n vriendje uit hetzelfde nest als je kat, maar anders zorg je in ieder geval voor een soortgenoot van hetzelfde ras. Hierdoor weet je zeker dat de tweede kat in huis hetzelfde energieniveau heeft. Een zeer rustige kat zou namelijk helemaal gek worden van de hyperactiviteit van de Abessijn.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
3,2,1…
Een Abessijn is een lenige kat en dankzij zijn lange, ranke poten kan hij zich stevige afzetten om hoog te springen. Daarnaast is deze kat dol op klimmen. Zorg dat de je dier daar in huis ook veel mogelijkheden voor heeft. Verschillende krabpalen met diverse plateaus, kattenplanken aan de muur, laddertjes… Zolang het maar de hoogte in gaat en er veel geklauterd moet worden. Dan zijn Abessijnen op hun gelukkigst.
Grabby Abby
Een veel gehoorde bijnaam voor dit ras is ‘Grabby Abby’. De kat dankt deze naam aan zijn eigenschap om spullen van zijn baas af te pakken en die vervolgens bij zich te houden.
Deze kat traint jou
Je leest de tussenkop goed; deze kat leert jou een lesje.
Abessijnen zijn superslim en leren graag nieuwe dingen bij. Alleen achter een speelmuis aanjagen zou deze katten snel vervelen. Als baasje zal je dus continu creatief uit de hoek moeten komen om je huistijger uit te blijven dagen. Maar vraag je je op een dag af hoe je je kat kunt vermaken? Geen nood! De Abessijn staat er namelijk om bekend dat hij zijn mens nieuwe dingen aan kan leren. Misschien is dat wel het ultieme intelligentiespelletje voor dit kattenras. Aanwijzingen zal het dier je daarbij geven door bijvoorbeeld met zijn poot op je hand te tikken.
Gespierde atleet met opvallende ogen
Van zo’n springer als deze kat is, kun je ook bijna niet anders verwachten; de Abessijn is een atletisch gebouwde, gespierde kat. Hij beweegt zich elegant, loopt bijna op de toppen van zijn tenen, en zijn kop is bijzonder opvallend. Deze is wigvormig en de ‘amandelogen’ zijn zo zwart omrand dat het lijkt alsof de kat oogpotlood op heeft.
Kat van gemiddelde grootte
Abessijnen wegen als volwassen kat gemiddeld 4 à 5 kilo. Zoals bij de meeste huistijgers zijn ook bij dit ras de katers wat zwaarder dan de poezen. De mannetjes kunnen tot zo’n 7,5 kilo wegen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Tabby vacht
Een Abessijn heeft een bijzondere ‘Tabby’ vacht, ook wel ‘Cypers’ genoemd. De meeste mensen kennen dit vachtpatroon als strepen in de kattenvacht. Maar dat is slechts één van de Tabbypatronen. Abessijnen hebben een getickt Tabby-patroon dat een Oosterse afkomst heeft. Daarbij zijn de uiteinden van de haren donkerder gekleurd dan de vachtbasis, wat de katten een bijzondere ‘waas’ geeft. Overigens is het vachtpatroon niet over het hele kattenlijf terug te vinden. Zo zijn bijvoorbeeld de buik en borst van dit kattenras vrij van donkere punten.
De toegestane vachtkleuren bij Aby’s:
- wildkleur
- blauw (blauwgrijs)
- kaneel
- crème
De vachtverzorging bij Abessijnen
De vacht van de Abessijn is kort, gladharig, dicht en vooral glanzend. Als baasje van deze kat heb je niet zoveel werk aan zijn vachtverzorging. Eén keer per week kammen, tijdens de rui iets vaker, zou genoeg moeten zijn. Soms wordt bij dit kattenras geadviseerd om tijdens de vachtwisseling af en toe met een vochtig washandje langs de haren te strijken. Daarmee verwijder je de losse haren makkelijker.
Tandenpoetsen
Abessijnen zijn gevoelig voor tandsteen en het ontwikkelen van tandvleesproblemen, daarom is het zo belangrijk de katten bij hun gebitsverzorging te helpen. Maak deze zo compleet mogelijk:
- Droogvoer waarbij het kauwen als een natuurlijke manier van tandenpoetsen werkt
- kauwsnacks en – speelgoed
- tandenpoetsen
- jaarlijkse gebitscontrole
Voeding
Dit kattenras is in vele opzichten bijzonder, ook als het op de voedingsbehoefte aankomt. De Abessijn heeft dankzij zijn hoge mate van activiteit meer eiwitrijkvoedsel nodig dan een gemiddelde kat. Vraag je dierenarts om je hierin te adviseren.
Ziektes en aandoeningen
Abessijnen blijken gevoelig voor de volgende ziektes en aandoeningen:
- Feline Neonatale Isoerythrolyse(FNI)
- Progressieve Retina Atrofie (PRA)
- Patellaluxatie (PL)
- Pyruvaat kinase deficiëntie (PKDef)
- Heupdysplasie
Schaf kittens van Abessijnen alleen aan via erkende fokkers om de kans op gezondheidsproblemen zo klein mogelijk te maken.
Bron: Hart voor Dieren Magazine