Kat in doos heeft minder stress

Via NOS.nl

Een kartonnen doos kan het stressniveau van een kat flink verlagen. Dat zeggen twee onderzoekers van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Samen met een asiel onderzochten ze het gedrag van 19 katten die twee weken in quarantaine moesten. Bij tien katten plaatsten ze een relatief grote doos in de kooi, bij de andere negen niet. Hun gedrag werd de hele periode beoordeeld met de Kessler and Turner kattenstresstest (CSS).
Sneller herstel

Volgens de onderzoekers is algemeen bekend dat katten dol zijn op dozen, maar was niet eerder onderzocht hoe groot het effect is van dozen bij katten in quarantaine.

Volgens de onderzoekers kunnen katten in een asiel kampen met ernstige stress. Daardoor zijn ze mogelijk ook vatbaarder voor infecties. De katten die een doos in hun kooi hadden, waren minstens drie dagen eerder stressvrij dan de katten zonder kartonnen doos.

Bij de katten zonder kartonnen doos waren grote verschillen in stressniveau.

Na 14 dagen was de stress bij alle katten tot ongeveer hetzelfde niveau gedaald, maar de katten die in een schuildoos konden, hadden al na een paar dagen veel minder stress.