Chocolade schijnt in Amerika al jaren door jagers gebruikt te worden als lokaas voor beren. In september 2014 al zijn er vier beren (2 vrouwtjes en hun jongen) dood gevonden vlakbij een plek waar chocolade was neergelegd door jagers. Sectie heeft daadwerkelijk uitgewezen dat chocoladevergifitiging de doodsoorzaak was. Hun dood heeft nu een debat uitgelokt over het gebruik van chocolade als lokaas.

Chocoladevergiftiging kan ook voorkomen bij hond en kat

In chocolade zit het toxische component theobromine.De afbraak van theobromine bij hond en kat is heel traag en is pas na circa 6 dagen compleet. Dit zorgt ervoor dat ook honden die vaak kleine beetjes chocolade eten in de problemen kunnen komen. Er vindt dan “stapeling” plaats van theobromine.

Afhankelijk van gewicht dier

Of een dier verschijnselen gaat vertonen na het eten van chocolade is afhankelijk van het gewicht, het type chocolade en natuurlijk de hoeveelheid die het opeet. Lichtere dieren krijgen eerder een toxische hoeveelheid theobromine binnen dan zwaardere. Daarnaast geldt: hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine je kunt verwachten dus hoe giftiger het is.

 

Bron: RTL Nieuws
Foto Chocolade: Shutterstock/Andris Tkacenko