Blaasontstekingen komen veel voor bij katten. Een enkele keer gaat het om een bacteriële infectie, maar vaker heeft het een andere oorzaak. Opvallend vaak blijkt stress een rol te spelen bij katten die een blaasontsteking krijgen.
Wat veroorzaakt een blaasontsteking bij katten?
- stress
- slijmlaag van de blaas is afwijkend
- zenuwen van de blaas zijn geïrriteerd
- blaasgruis, blaasstenen
- bacteriële infectie
- tumoren
Dikwijls is een blaasontsteking bij katten idiopathisch van aard. Dit betekent dat er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen is, maar dat het om een combinatie van klachten en factoren gaat.
Bacteriële infectie
Wanneer je kat met een blaasontsteking kampt, denk je misschien al snel aan een bacteriële infectie. En dat is ook niet zo gek, want bij mensen en honden veroorzaakt die vaak blaasproblemen. Toch is dat bij katten niet zo. Slechts 2 op de 100 katten met een blaasontsteking heeft te maken met zo’n infectie. Toch hebben katten wel een verhoogd risico op een bacteriële ontsteking bij:
- ouderdom
- een verlaagde weerstand
- suikerziekte
- schildklier- of nierproblemen
- FelV of FIV
- meerdere operaties aan de urinewegen
- een prednisonbehandeling
Wat zijn blaasgruis en blaasstenen?
Blaasgruis zijn minuscule kristalletjes in de urine van je kat. Deze kunnen de blaaswand helaas behoorlijk irriteren, net als blaasstenen. Dit zijn veel grotere kristallen, hoe groot verschilt per steen. Zowel het gruis als de stenen kunnen de plasbuis van katers verstoppen. Blaasgruis wordt behandeld met een aangepast dieet, stenen worden bijna altijd operatief verwijderd.
Herken een blaasontsteking
Bij katten moet je soms erg alert zijn om de symptomen van een blaasontsteking op te merken. Wanneer deze dieren pijn hebben, weten ze dat namelijk goed te verbergen. Let dus goed op deze signalen:
- Pijn bij het plassen
- Vaak plassen, maar steeds kleine beetjes
- Plotse onzindelijkheid
- Bloed in de urine
- Anders ruikende urine
- Voortdurend wassen van zijn of haar geslachtsdelen
Als je kat niet meer plast
Als het een kater helemaal niet meer lukt om te plassen, duidt dat mogelijk niet op een blaasontsteking maar op een verstopping van zijn plasbuis door blaasstenen. Zo’n verstopping is levensbedreigend en moet snel verholpen worden. Neem direct contact op met de dierenarts als je kat pogingen onderneemt om te plassen maar dit niet lukt.
De dierenarts kan een blaasontsteking vaststellen
Als het je kat nog wel lukt om te plassen, maar hij één of meerdere symptomen van een blaasontsteking laat zien, is de situatie niet acuut, maar maak je alsnog een afspraak bij de dierenarts. Die zal vragen naar de klachten en gedragsafwijkingen van je kat en eventuele andere mogelijke oorzaken proberen uit te sluiten. Via een urineonderzoek kan een blaasontsteking worden vastgesteld en via een bloedonderzoek, echo en bacteriekweek de onderliggende oorzaak.
Behandeling van de blaasontsteking
Welke behandeling je kat van de blaasontsteking af kan helpen, verschilt per oorzaak. Een antibioticakuur helpt alleen als er sprake is van een bacteriële infectie, anders heeft zo’n kuur geen zin. Een idiopathische blaasontsteking gaat dikwijls binnen een week vanzelf over, mits je eventuele stress bij kat wegneemt. Pijnklachten kunnen in deze periode weggenomen worden door ontstekingsremmers.
Preventieve maatregelen
Blaasontstekingen zijn nooit helemaal te voorkomen bij onze huistijgers. Toch kun je wel een aantal dingen doen om de kans op blaasproblemen zo klein mogelijk te maken:
- Voorkom stress voor je kat
- Stimuleer je kat om meer te drinken
- Zorg voor schone kattenbakken op de juiste plaats
bron: Hart voor Dieren Magazine