Net als mensen, kunnen paarden ook worden gestoken door insecten. Waar wij een spray gebruiken, werkt dat bij paarden toch even anders en krijgen zij meer bescherming door een deken te gebruiken. In dit artikel leggen we de verschillende soorten uit en wanneer je welke deken het beste kunt gebruiken. 

Dekens

Alle soorten dekens hebben allemaal de functie om je paard te beschermen. Een eczeem dekens bijvoorbeeld biedt bescherming tegen eczeem. Dit kan voornamelijk voorkomen in de zomer en met een deken zorg je ervoor dat je paard wordt beschermd tegen knutten. Knutten zijn hele kleine steekvliegjes en een steek van het vliegje kan een ernstige jeuk veroorzaken bij je paard. Net als een vliegendeken kan een heftige print, van bijvoorbeeld een zebra of kleurencombinatie de vliegjes nog meer op afstand houden. Ook door beide dekens te gebruiken, is je paard optimaal beschermd en zijn de plekken waar de knutten graag prikken niet meer bereikbaar. Beide dekens wordt het voornamelijk aangeraden om deze in de zomer te dragen. Ook biedt het een bescherming tegen de UV-straling. Het enige verschil tussen beide dekens is het in het materiaal waarvan de deken is gemaakt. Een vliegendeken is dun van materiaal, hierdoor biedt het een lichte bescherming tegen de irritatie van vliegen, maar kunnen ze hier alsnog doorheen prikken. Een eczeemdeken is van dikker materiaal, waardoor insecten er niet doorheen kunnen prikken en het dus extra bescherming geeft.

Andere manieren

Naast het beschermen van het lichaam van je paard tegen vliegen, kan een vliegenmasker ook bescherming bieden voor het hoofd van je paard. Het biedt een bescherming tegen het rondvliegen van insecten bij het hoofd en neus van je paard. Net als bij de dekens, zitten hier ook veel verschillende kleuren en printen tussen waaruit je kan kiezen. Insecten komen voornamelijk op de geur van de paarden af, door de huid in te sprayen met een neutraliserende spray zorgt het insecten minder snel naar de paarden toekomen. Het nadeel van het gebruiken van de spray, is dat het maar een tijdelijk effect heeft en je geregeld je paard opnieuw moet inspuiten, zodat het een effectieve werking heeft.

 

Je hebt verschillende manieren op je paard te beschermen tegen insecten. Zo kan je gebruik maken van een verschillende soorten dekens, maar bestaat er ook een vliegenmasker voor de bescherming van het hoofd van de paard tegen vliegen. Tenslotte kan het paard ook nog ingesprayed worden met voor extra bescherming.