Alles wordt duurder, ook dierenartsen. Daar kun je je gelukkig tegen verzekeren. Lees hier hoe je jezelf en je hond het best kunt beschermen met behulp van een hondenverzekering.

Verplicht is het niet, maar wel handig

Een hondenverzekering is een ziektekostenverzekering voor je hond. Door maandelijks een relatief laag bedrag te betalen, verzeker je je hond tegen onverwachte hoge dierenartskosten. Of je nu een pup, volwassen hond of oudere hond hebt, je wilt je hond alle zorg geven die nodig is. Af en toe een bezoek aan de dierenarts hoort daar natuurlijk ook bij. Zowel rashonden als niet-rashonden kunnen worden verzekerd. Ook oudere honden kunnen nog prima worden verzekerd als ze gezond zijn. Als je hond een keer iets heeft gehad, wil dat niet direct zeggen dat een hondenverzekering niet meer mogelijk is. Informeer bij de verzekeraar of een verzekering voor je hond mogelijk is.

Vergelijken loont

Het is niet eenvoudig om de juiste verzekering te vinden. Als je in een zoekmachine een verzekering voor hondenbezitters intikt, word je over­spoeld met aanbiedingen. Dan zijn er de vergelijkingsportalen, waar je het voor jou ideale tarief kunt vinden van de maatschappij die dan wordt aangeprezen. Het probleem is dat alle aanbiedingen goed klinken, wat het lastig maakt om te beslissen. Daarom moet je, voordat je beslist over een polis, kijken en vergelijken. De ge­makkelijkste manier om dit te doen is op het internet. Daar presenteren de verzekeringsmaatschappijen hun aanbiedingen met gespreide tarieven. Je kunt je voorkeuren aanvinken, waarna de aanbieder het tarief be­rekent. Dat geldt bijvoorbeeld voor de hoogte van de dekking, die behoorlijk kan variëren. Controleer goed wat er daadwerkelijk verzekerd is.

Is de duurste verzekering ook de beste?

Welke verzekering voor je hond moet je kiezen? En is de beste ver­zekering ook altijd de duurste? De beste verzekering is niet altijd de duurste. Dat ontdek je door hier alle verzekeringen te vergelijken. Een verzekering vergelijk je vooral op wat er vergoed wordt. Wil je vergelijken of specifieke behandelingen zijn meeverzekerd in de verzekering voor je hond? Vink dan op een vergelijkingssite de be­handeling aan die je belangrijk vindt. Dan zie je meteen welke ver­zekering geschikt is.

Hond buiten-hondenverzekering

Top 10 hondenrassen met een ziektekostenverzekering:

1. Labrador Retriever
2. Jack Russell Terrier
3. Golden Retriever
4. Berner Sennenhond
5. Chihuahua
6. Staffordshire Bull Terrier
7. Shih-Tzu
8. Labradoodle
9. Boomer
10. Border Collie

Waarom is een hondenverzekering verstandig?

Een hondenverzekering is verstan­dig om te helpen bij het betalen van onverwacht hoge dierenartskosten. Toenemende dierenartskosten zor­gen ervoor dat het steeds interes­santer wordt om een verzekering af te sluiten. Zo draai je niet meer volledig zelf op voor de kosten van een behandeling. Tegenwoordig zijn er steeds meer behandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld een MRI-scan, chemotherapie, behandeling van chronische ziektes en vele operaties. Een operatie of een behandeling van een chronische ziekte kost al snel meer dan 1000 euro.

Een paar afwegingen die je kunt maken:

  • Heb je genoeg geld om behande­lingen van 1000 euro of meer te be­talen dan is een hondenverzekering minder zinvol.
  • Heb je wel geld beschikbaar om een consult en kleine behandelingen tot bijvoorbeeld 250 euro te betalen, maar geen grotere bedragen? Dan kun je een hondenverzekering ne­men waarbij je kiest voor een hogere eigen bijdrage, eventueel in combi­natie met een vrijwillig eigen risico. Dat scheelt je namelijk premie en de duurdere behandelingen als opera­ties, medicijnen, onderzoekskosten en opname in de kliniek worden grotendeels vergoed.
  • Geld sparen is natuurlijk ook een manier, maar dan loop je wel het risico dat de spaarpot nog onvoldoende gevuld is als je hond een dure operatie of langdurig medi­cijnen moet hebben.

Ziektekostenverzekering voor honden; 9 vragen die je jezelf moet stellen voordat je een polis afsluit:

  1. Wil je een allround gezondheidsdekking of volstaat een operatieverzekering?
  2. Welke diensten moeten worden gedekt en welke kun je weglaten (revalidatie, fysiotherapie)?
  3. Gelden er uitsluitingscriteria voor de hond (leeftijd, reeds bestaande aandoeningen, ras, enz.)?
  4. Zijn de jaarlijkse uitkeringen beperkt en zo ja, tot welk bedrag?
  5. Neemt het maandelijkse verzekerde bedrag toe met de leeftijd van de hond?
  6. Is de verzekering ook in het buitenland beschikbaar?
  7. Zijn dierenartsen en klinieken vrij te kiezen?
  8. Worden preventieve maatregelen ook gedekt? (Vaccinaties, parasietenbestrijding, ontwormen)
  9. Is er een eigen risico, zo ja voor welk bedrag?

nieuwsgierige hond-hondenverzekering

Nuttige tips bij het afsluiten van een hondenverzekering

Tip 1: Vergelijk hondenverzekeringen
Door het vergelijken van een hon­denverzekering kom je erachter dat er grote verschillen zijn tussen de diverse hondenverzekeringen. Deze verschillen zitten vooral in de dekking, de maximale vergoeding en het eigen risico, dus het bedrag dat je zelf moet betalen. Vanaf zo’n € 20,- per maand heb je al een goe­de basisverzekering voor je hond die de meest voorkomende dierenarts behandelingen vergoed. Zoals een consult, laboratoriumonderzoek, röntgenfoto‘s, een medisch noodzakelijke operatie, opname en verblijf in de dierenkliniek en geneesmiddelen. De maandpremie is mede afhankelijk van de leeftijd van je hond. Bij een pup is de hondenver­zekering goedkoper dan bij een oudere hond.

Tip 2: Overweeg aanvullende verzekeringen
Heb je een hond die gevoelig is voor be­paalde aandoeningen. Dan is een aan­vullende verzekering zeker de moeite waard. Zoals gebitsbehandelingen, chemotherapie of behandeling van heu­pen of ellebogen. Vaak lopen de kosten bij dit soort behandelingen snel op. Verzekeraars bieden diverse pakketten waaruit je kan kiezen. Vergelijk per dek­king ook de maximale vergoedingen die je krijgt uitbetaald, want dat kan nogal verschillen. Maak daarna voor jezelf een goede kosten/baten-afweging.

Tip 3: Waar ligt de leeftijdsgrens?
De leeftijd waarop je voor je hond nog een dierenverzekering kunt afsluiten is maximaal 7 jaar, bovendien verschilt dat per verzekeraar. Op vergelijkingssites zie je meestal de leeftijdsgrens per verze­keraar, dus let daar altijd op.

Tip 4: Voor welke periode verzeker je je hond?
Eenmaal afgesloten biedt de dierenver­zekering dekking gedurende de hele periode totdat je hond is overleden. De meeste verzekeraars hebben wel een wachttijd van 30 dagen, voordat de dekking ingaat vanaf het moment dat je de verzekering hebt afgesloten.

Tip 5: Hoe zit het met vakanties en/of het buitenland?
Ben je in Nederland met vakantie dan is je verzekering geldig. Neem je je hond mee naar het buitenland, dan heb je een aanvullende buitenland-dekking nodig. Deze dekking vergoedt de kosten als je hond ziek wordt en je een dierenarts in het buitenland moet bezoeken.

Tip 6: Kun je een al zieke hond verzekeren?
Onze tip: Vraag altijd een huis­dierverzekering aan door bij de dierenverzekeraar van je keuze alle gegevens in te vullen. Aan de hand van de ant­woorden die je geeft op de medische vragen wordt automatisch bepaald of je huisdier verzekerd kan worden. Wees dan vooral eerlijk. Als je informatie verzwijgt dan komt dit over het algemeen boven water zodra je gaat declareren. En dan ben je verder van huis, want verzekeraars pakken fraude zwaar op. Ben je het niet mee eens met de uitkomst van de medische vragen, ga dan met de verzekeraar in overleg. Vraag ook om verlenging van de op­zegtermijn van 14 dagen, zodat je niet aan de verzekering vastzit.

De voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen: Met een verzekering betaal je de medische kosten van je hond vooruit. Je hoeft een groot bedrag niet in één keer te betalen. Door je hond te verzekeren, creëer je financiële ruimte. Je kunt een duurdere behandeling voor je huisdier makkelijker overwegen. Ook terugkerende kosten, zoals het dierenartsconsult en herhaalmedicatie, worden door de verzekering gedekt.

Nadelen: De dekking is niet volledig; naast de maandelijkse premie betaal je altijd een eigen risico. Ook is er een maximaal verzekerd bedrag. Premies kunnen hoog oplopen, met name als je dier al wat ouder of van een groot hondenras is. Niet alles wordt vergoed. Bestaande klachten voor het afsluiten van de verzekering zijn niet gedekt of er zijn andere uitsluitingen.