Mooi en schoon… zo willen we onze honden en katten allemaal wel zien. Een hygiënisch schone huid, vacht, oren en ogen zijn vrij eenvoudig te realiseren.

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren magazine – neem nu een abonnement!

Wassen

Was je hond als hij niet lekker ruikt, als hij zich krabt, of als zijn vacht modder, stof of schilfers bevat. Voor de algemene verzorging volstaat een keer per maand. Als je je hond al een tijd niet gewassen hebt, was hem dan twee keer. Gebruik handwarm water en gebruik zachte producten speciaal voor honden. Spoel de vacht grondig uit. Je kunt hem daarna goed afdrogen of – als hij het verdraagt – een haardroger gebruiken (lage stand, niet te warm). Vervolgens kun je hem lekker borstelen.

Was je kat alleen als hij erg vuil is, als hij vies ruikt en als hij roos of schilfers heeft. Verder hoef je een kat niet regelmatig te wassen, daar zorgt hij zelf voor. Ook voor katten geldt dat speciale producten aan hun zuurtegraad en talglaag zijn aangepast. Gebruik nooit een product voor mensen, ook geen babyshampoo. De meeste katten houden niet van water en verzetten zich hevig tegen een wasbeurt. Een goede voorbereiding en wat hulp van een kattenvriend kan dan ook geen kwaad. Zet je kat langzaam in het water en hou hem goed vast zonder druk uit te oefenen. Maak hem dan nat met een beker of – als dat lukt – de douchekop. Vermijd de ogen, oren en snuit. Spoel de shampoo grondig uit. ‘Wrijf’ je kat niet droog maar masseer hem zachtjes met de handdoek. Hou hem daarna even binnen. Als je kat echt een gruwelijke hekel blijft houden aan het wassen, gebruik dan een reinigende mousse die je alleen maar uit hoeft te borstelen.

Heb je een kitten? Dan is nu het moment om het diertje voorzichtig te laten wennen aan een wasbeurt. Dan is het later in zijn leven geen drama meer.

Huidverzorging

De zoolkussentjes hebben soms extra verzorging nodig met een speciaal product. Bijvoorbeeld in de zomer, als de grond erg warm is, en in de winter, als er zout gestrooid is. Ook hier geldt: gebruik specifieke producten voor hond of kat en nooit iets dat bedoeld is voor de mens.

Borstelen verbetert de huid van je dier. Je verwijdert er dode haren, roos en stof mee en je ontwart de vacht. Klitten zorgen ervoor dat de huid niet kan ademen. Gebruik voor het ontklitten je vingers of een kam. Voor het verwijderen van onzuiverheden gebruik je een metalen borstel en om de vacht te laten glanzen gebruik je voor de hond een zijden borstel en voor de kat een antistatische borstel. Borstel of kam altijd in de richting van de vacht.

Is de huid droog, rood of beschadigd? Breng dan na een wasbeurt een vochtinbrengende en kalmerende spray aan. Raadpleeg bij aanhoudende problemen de dierenarts.

Ogen en oren

Gebruik voor het reinigen van de ogen een katoenen pad, die doordrenkt is met ooglotion. Veeg het ooglid af om vuil te verwijderen. Niet wrijven!

Het flesje oorreiniger plaats je voorzichtig op de ingang van de gehoorgang. Druk zacht op het flesje om de druppels in het oor aan te brengen. Masseer daarna de basis van het oor met je duim en wijsvinger. Kopschudden hoort erbij.