Het team van dierennoodhulporganisatie Animal Heroes is veilig terug uit de Westelijke Jordaanoever. De delegatie vloog afgelopen zaterdag avond naar Tel Aviv om noodhulp te bieden aan gewonde dieren in de Westelijke Jordaanoever. Een uur na aankomst in Bethlehem vlogen de Iraanse raketten over hun hoofd.

Geen luchtalarm maar auto’s met sirenes

Er is geen luchtalarm in de Westelijke Jordaanoever.  Het eerste wat het team van Animal Heroes hoorde waren overvliegende raketten die uit  de lucht werden geschoten door het luchtafweersysteem. Pas tien minuten later gingen er auto’s met sirenes door de straten, als alternatief voor het luchtalarm. Esther Kef van Animal Heroes: “De raketten vlogen over ons hoofd. Al waren we voorbereid op deze mogelijkheid, het is heel anders om het van dichtbij mee te maken dan via de televisie te zien.”

Evacuatieplan

Na een aantal uren van spanning was het de volgende ochtend gelukkig weer rustig. Het luchtruim was weer geopend en het team besloot het evacuatieplan niet in gang te zetten en hun missie te volbrengen.

Nederlandse noodhulp voor dieren

Dankzij Nederlandse steun heeft het team  voor de komende maanden dierenvoeding  en medische zorg kunnen garanderen voor de 25.000 zwerfdieren ter plaatse. Zij werken daarin samen met de enige geregistreerde dierenopvang op de Westelijke Jordaanoever, de Bethlehem Animal Shelter, gerund door de lokale dierenheld Diana Babish. Omdat het geweld tegen dieren de laatste maanden verdrievoudigd is er ook een intensieve samenwerking opgestart met twee lokale dierenartsen. Het team is teruggekomen met Yafa, een hond uit de opvang van Diana Babish in Bethehlem die door de logistiek manager van Animal Heroes geadopteerd is.

Achtergrond informatie

Animal Heroes is gespecialiseerd in hulp voor dieren dei slachtoffer zijn van oorlogen en  natuurrampen. Animal Heroes steunt dieren in de Westelijke Jordaanoever sinds de uitbraak van de oorlog tussen Israël en Hamas. Een delegatie van Animal Heroes vertrok in november 2023 voor het eerst naar de regio om dieren van de hongerdood te redden. Het is de enige Europese dierennoodhulporganisatie die sinds de uitbraak van de oorlog naar de regio is afgereisd. Sinds het begin van de oorlog hebben zij 15.000 euro aan Nederlandse steun ingezameld en hebben zij honderden dieren geholpen.

Bron: Animal Heroes