De verschrikkelijke wreedheid die Aziatische olifanten ondergaan om ingezet te kunnen worden voor toeristische ritjes verbreidt zich inmiddels ook over zuidelijk Afrika. Uit recent onderzoek van World Animal Protection blijkt dat inmiddels al 391 Afrikaanse olifanten in het toerisme werkzaam zijn en hun aantal breidt zich uit.
foto: Shutterstock/ tikiri
Van jonge olifanten wordt de wilskracht gebroken
Olifantenritten zijn een populaire en lucratieve toeristische attractie, maar achter de schermen wordt van jonge olifanten op een uiterst pijnlijke manier de wilskracht gebroken, nodig om ‘veilig’ toeristen te entertainen. Eenzame opsluiting, uithongering, mishandeling en eenmaal ‘gebroken’ vaak voor de rest van hun leven aan de ketting. Als er niet snel gehandeld wordt dan dreigt eenzelfde bestaan voor nog eens honderden Afrikaanse olifanten. Dit alles enkel en alleen om toeristen te vermaken.
De situatie in Afrika
Eind jaren negentig werden in Zimbabwe voor het eerst commerciële olifantenritten aangeboden. Welke zich vervolgens in 2001 hebben verspreidt naar Zuid-Afrika. Zuid Afrika is ook het land waar zich momenteel veruit de meeste olifantenparken (22) bevinden. Hier worden minstens 126 olifanten in gevangenschap gehouden. Nog eens zevenveertig olifanten worden gehouden in zeven olifantenparken in Zimbabwe. Dertien op twee locaties in Zambia. Elf olifanten op twee locaties in Botswana.
illegale olifantenvangsten
Hoewel het aantal wilde olifanten in zuidelijk Afrika is toegenomen sinds het begin van de 20e eeuw, kan de illegale vangst van olifanten om aan de groeiende toeristische vraag te voldoen, bovenop de stroperij vanwege ivoor, hun bestaan in het wild ernstig onder druk zetten.
Oproep aan reisorganisaties
“We vragen reisorganisaties om onze olifantvriendelijke belofte te ondertekenen en te stoppen met het aanbieden van olifantenritten en -shows. Door gezamenlijk op te trekken en nu in actie te komen, kunnen we voorkomen dat deze verschrikkelijke vorm van toeristische entertainment zich verder verspreidt en nog eens honderden olifanten hiervoor bejaagd en mishandeld worden”, aldus Pascal de Smit.
World Animal Protection
World Animal Protection zet zich al jaren in om het vreselijke lijden van olifanten. Deze worden misbruikt voor ritten en andere toeristisch vermaak, zoals shows te beëindigen. 25 reisorganisaties zijn inmiddels gestopt met het aanbieden en promoten van olifantenritten en -shows. Het overgrote deel hiervan is Nederlands, maar ook in steeds reisorganisatie in andere landen beseffen dat toeristen entertainen met olifanten echt niet meer kan.