Dr. Jane Goodall heeft uit handen van voormalig president Joe Biden de prestigieuze Presidential Medal of Freedom mogen ontvangen. Deze hoogst eervolle onderscheiding erkent haar baanbrekende werk in de wetenschap en haar onvermoeibare inzet voor het beschermen van onze planeet en al haar bewoners.

Het Jane Goodall Instituut is ontzettend trots op deze inspirerende erkenning voor Jane, die mensen er keer op keer aan herinnert dat elke kleine actie telt. De missievan Jane Goodall is een betere toekomst voor mens, dier en natuur.
“Ik voel me enorm vereerd om de Presidential Medal of Freedom te ontvangen. Deze erkenning is ook een blijk van waardering voor de vele mensen die mij elke dag inspireren en motiveren. Samen kunnen we de natuurlijke wereld redden – voor onszelf en toekomstige generaties”, aldus de reactie van dr. Jane Goodall.Prestigieus
De Presidential Medal of Freedom is de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten en wordt toegekend aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij, wereldvrede of andere belangrijke inspanningen. In een verklaring vanuit het Witte Huis benoemde president Joe Biden 19 nieuwe ontvangers van deze prestigieuze onderscheiding, waaronder Dr. Goodall.
Dr. Jane Goodall’s reis begon op haar 26e in het huidige Gombe, Tanzania, waar ze onder begeleiding van paleoantropoloog Dr. Louis Leakey baanbrekend onderzoek deed naar wilde chimpansees. Haar ontdekking dat chimpansees gereedschappen maken en gebruiken, veranderde de wetenschappelijke wereld en onze kijk op de relatie tussen mens en dier voorgoed.
In 1977 richtte Jane het eerste Jane Goodall Instituut op. Tegenwoordig zijn er 24 Jane Goodall Instituut-kantoren wereldwijd die haar holistische aanpak van natuurbescherming ondersteunen. Dit omvat onder meer:
Gemeenschapsgerichte natuurbescherming via het bekroonde Tacare-programma. * Het Tacare-programma van Jane Goodall is een gemeenschapsgericht initiatief dat natuurbescherming combineert met duurzame ontwikkeling door lokale gemeenschappen te ondersteunen met onderwijs, economische kansen en milieuvriendelijke praktijken.
* Dierenwelzijn in opvangcentra voor geredde chimpansees en andere wilde dieren
* Langdurig wetenschappelijk onderzoek, waaronder de langstlopende studie naar wilde chimpansees in Gombe, Tanzania.
* Educatie via het Roots & Shoots-jongerenprogramma, dat jongeren in meer dan 70 landen inspireert om actie te ondernemen voor gemeenschappen, dieren en het milieu.

Een wereldwijde bron van hoop
Jane’s niet-aflatende toewijding brengt haar jaarlijks naar alle uithoeken van de wereld, waar ze hoop verspreidt via lezingen, media-optredens, boeken en documentaires. Haar meest recente boek, ‘The Book of Hope: A Survival Guide for Trying Times’, is vertaald in meer dan 20 talen en inspireert lezers wereldwijd.
“Jane’s persoonlijke ontwikkeling van gerenommeerd wetenschapper tot wereldwijde pleitbezorger voor natuurbescherming laat zien wat een individu kan bereiken,” zegt Anna Rathmann, uitvoerend directeur van het Jane Goodall Instituut in de VS. “De erkenning door het Witte Huis is een prachtige blijk van waardering voor haar harde werk en haar boodschap van hoop voor onze planeet.”

Jane GoodallOver het Jane Goodall Instituut
Het Jane Goodall Instituut is een internationale organisatie die in 1977 werd opgericht en de visie en het werk van Dr. Jane Goodall voortzet in 24 landen. Het instituut zet zich in voor de bescherming van chimpansees, andere apen en hun leefgebieden, en inspireert mensen om compassievolle wereldburgers te zijn. Via onderzoek, gemeenschapsprojecten, dierenwelzijn en educatie zet het instituut  hoop om in actie voor een betere wereld.

Foto’s: Jane Goodall Institute / The White House