Er is al langere tijd veel te doen over de hoge kosten voor dierenzorg en de gevolgen daarvan. Een van die gevolgen is dat huisdiereigenaren dierenartsbehandelingen uit- of zelfs afstellen. Daardoor worden hun dieren niet of niet op tijd behandeld. Soms moeten ze zelfs worden ingeslapen omdat er te laat is ingegrepen. De Koninklijke Hondenbescherming vindt dit onacceptabel en is een petitie voor betaalbare dierenzorg gestart. Hiermee schaart de stichting zich achter moties van de SP, PvdD en PVV. De petitie is al meer dan 27.500 keer getekend.
Tot 1998 hadden we in Nederland vaste tarieven voor dierenartsbehandelingen. De prijzen zijn daarna vrijgegeven met het idee dat een bezoek aan de dierenarts goedkoper en transparanter zou worden. Maar daar lijkt weinig van terechtgekomen. De afgelopen jaren zijn er grote prijsverschillen ontstaan tussen dierenartsen. Een belangrijke oorzaak daarvan lijkt te liggen in de overnames van praktijken door buitenlandse investeerders. Ongeveer een derde van alle dierenartspraktijken in Nederland is momenteel in buitenlandse handen. Prijzen zijn na deze overnames aanzienlijk hoger. “We hebben rekeningen onder ogen gekregen van een simpele enting bij een hond. Er zijn artsen die daar bijna dubbel zoveel voor rekenen als andere artsen,” zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming.
De Hondenbescherming roept de minister op de vercommercialisering van de dierenzorg tegen te gaan en maximumprijzen voor basiszorg dierenartsbehandelingen in te stellen. Daarnaast wil de dierenorganisatie de kosten van dierenzorg beperken door het BTW-tarief te verlagen van 21% naar 9%.
Demissionair minister Adema doet momenteel onderzoek naar de tarieven van dierenartsen. De resultaten daarvan worden na de zomer verwacht. Vervolgens zouden er maatregelen genomen kunnen worden. Tenminste, zo wordt het plaatje geschetst. Om extra druk uit te oefenen gaan we onze petitie binnenkort aan de Tweede Kamer overhandigen. We willen er koste wat kost voor zorgen dat er iets gaat gebeuren. Want het is onaanvaardbaar dat onschuldige dieren de dupe zijn van stijgende prijzen en een tekort aan dierenartsen.
Meer dierenartsen nodig
Het werk van dierenartsen is slopend en zwaar. En omdat er al een tekort aan dierenartsen is, loopt de werkdruk alleen maar op. Groenendijk: “We kunnen ons goed voorstellen dat de verleiding dan groot is om je te laten over- of uitkopen door investeerders. Maar we zien liever dat onderzocht wordt hoe de werkdruk voor dierenartsen verlaagd kan worden en hoe meer dierenartsen in het vak gekregen én gehouden kunnen worden.”
Huisdierenverzekering of spaarpotje
Huisdiereigenaren dragen zelf natuurlijk ook verantwoordelijkheid als het gaat om de kosten voor dierenzorg, benadrukt de Hondenbescherming. “Je committeert je aan een dier en daar hoort ook de zorg ervoor bij. Daarom roepen wij ook altijd op om als (toekomstige) hondeneigenaren financieel voorbereid te zijn, zodat onverwachte hoge dierenartsrekeningen niet tot hartverscheurende situaties leiden. Dat kan bijvoorbeeld door een huisdierenverzekering af te sluiten of voor een spaarpotje te zorgen.”
Mijd de dierenarts niet!
De Hondenbescherming vindt het belangrijk dat honden altijd goede zorg krijgen. “Twijfel je over de gezondheid van je hond? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Wacht niet af en stel niet uit. Door direct in actie te komen, voorkom je dat de problemen van je hond groter worden”, drukt Groenendijk hondeneigenaren op het hart.
Bron: Koninklijke Hondenbescherming