Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste gewone zeehonden pup van deze zomer opgevangen. Het Zeehondencentrum valt op dat dit de vroegste pup ooit is die het Zeehondencentrum in opvang krijgt.
Op maandag 15 april 2024 kwam een melding binnen via de Strandvonder van Den Helder over een mogelijk verweesde pup in de omgeving. Na inschakeling van de Dierenambulance, welke als Zeehondenwachter optreedt in de regio Den Helder, is geconstateerd dat het gaat om een premature pup van de Gewone Zeehond. Opvallend aan de pup is dat deze zijn witte harige vacht nog heeft. Doorgaans verliest de pup van de gewone zeehond deze in de baarmoeder van de moeder.
Handelen naar Zeehonden eehondenakkoord
Volgens de richtlijnen van het Zeehondenakkoord, welke in 2020 is opgesteld, is het dier 24 uur ter plaatse in observatie gegaan alvorens in te grijpen. In dit akkoord wordt de focus gelegd op het observeren van wilde zeehonden, voordat het besluit wordt genomen of opvang nodig is. Daarom zijn er getrainde zeehondenwachters die de gemelde dieren controleren en alle nodige informatie doorspelen naar het zeehondenopvangcentrum waarvoor zij actief zijn. Vervolgens besluit het centrum of een zeehond naar de opvang wordt gebracht. Deze manier geeft de meeste zekerheid dat opvang de juiste keuze was.
Zeehondenpup Kiwi is de vroegste ooit
Een zeehondenmoeder kan haar pup tot wel 8 uur alleen laten, zonder dat er iets aan de hand hoeft te zijn. Helaas was er na 24 uur observatie geen moeder in beeld. Daarop werd dan ook besloten om het dier op te vangen. Eenmaal in Pieterburen kreeg hij de naam Kiwi. Waarschijnlijk was het hoogstens twee dagen oud en prematuur geboren. Dat maakt hem nog erg zwak en hij wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden door de dierenartsen en intensief verzorgd. De pup is op dit moment op veilige afstand te bewonderen in het Zeehondencentrum.
Pupseizoen in volle gang
De eerste pup markeert de start van het geboorteseizoen van de gewone zeehond. Vele pups zullen de komende tijd geboren worden en zo’n drie à vier weken melk krijgen van de moeders. Alle zeehondenopvangcentra en zeehondenwachters blijven daarom oproepen om juist nu zo veel mogelijk afstand te houden van zeehonden, zodat moeder en pup deze zoogperiode ongestoord kunnen doorkomen. Wanneer mensen toch twijfels hebben over de gezondheid van een dier moeten zij melding doen via 144 (24 uur per dag bereikbaar). Na melding worden zeehonden minstens 24 uur geobserveerd, omdat uit onderzoek blijkt dat veel zeehonden zichzelf goed kunnen redden – mits ze voldoende rust krijgen in die 24 uur. Zeehondenwachters kunnen daarvoor zorgen door gebieden af te zetten en het publiek te informeren, terwijl ze in contact blijven met de zeehondencentra over de toestand van het dier.
Foto: Zeehondencentrum Pieterburen.