De mol, het bijna blinde dier, wordt niet vaak bovengronds gezien. Hij is dan ook vooral druk met het graven van gangenstelsels. Helaas blijkt het voedsel van mollen steeds dieper te zitten en zorgt wateroverlast voor het risico op verdrinking. Maar als we de dieren willen helpen, moeten we eerst in kaart brengen waar ze precies leven.

 

Mollentelling

In het weekend van 19 en 20 februari is de mollentelling. Belangrijk, want we weten veel te weinig over de mol, en het bijna blinde diertje geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de bodem. Wat helaas wel duidelijk is, is dat de mol lijdt onder de klimaatverandering. Waar het beestje boven de grond moet uitkijken voor onder andere de uil en de vos, heeft hij ondergronds weinig natuurlijke vijanden. Wel wordt hij door klimaatverandering steeds dieper de bodem in gedwongen op zoek naar voedsel.

 

De invloed van weersomstandigheden

Bij lange periodes van droogte, die we afgelopen jaren steeds vaker zien, moeten mollen steeds dieper de bodem in om wormen te vinden. De mol graaft zelfs tot meer dan twee meter diep naar beneden. Zijn er dan nog steeds geen wormen, dan gaat hij snel dood, want deze graver kan nog geen twaalf uur zonder eten. Maar niet alleen een tekort aan water is dreigend. Ook een overschot, zoals tijdens extreme regenval en overstromingen, is funest. Mollen kunnen prima zwemmen, maar worden ze overvallen door water in de gangen, dan verdrinken de dieren hulpeloos.

 

Mol als tuinhulp

Vorig jaar werden 53.000 molshopen geteld; het beestje zelf laat zich zelden zien en daarbij is de mol niet zo geliefd. Het diertje heeft de reputatie van gazonsloper en overijverige tuiniers zoeken naar allerlei manieren om hem te verjagen. Van vreselijke mollenklemmen, gebroken glas tot pennen met een elektrische spanning. Zelfs de inzet van gifgas wordt niet geschuwd.

Zonde, want de mol is bijzonder nuttig en eigenlijk een gratis tuinhulpje. Door het maken van gangen wordt de bodem belucht. Bovendien houdt de mol lastige larven en insecten in toom. Daarnaast zitten de molshopen vol met nuttige voedingstoffen die je goed kunt gebruiken om planten mee te bemesten. Ook zijn mollen een indicator voor bodemkwaliteit. Veel molshopen betekent een goede bodem.

 

Hoeveel mollen spot jij?

Gek genoeg weten we nog weinig over het leefgebied van de mol, wat dat betreft is het dier nog een mysterie. Zo weten we zelfs niet hoeveel mollen er in Nederland leven en waar ze het meest voorkomen. Daarom is het belangrijk dat veel mensen deelnemen aan de mollentelling, georganiseerd door de Zoogdiervereniging.

Bron: IVN Natuureducatie.

 

nieuwsbrief dierentips