Een chip zorgt ervoor dat je kat gemakkelijk bij jou terug te brengen is, mocht hij zoek raken. En dat is hard nodig als je je bedenkt hoeveel katten er jaarlijks zoekraken. Wanneer een gevonden kat geen chip blijkt te hebben of deze is niet geregistreerd, dan is de kans op hereniging met het baasje zeer klein.

 

Chippen en registratie kat

Door een chip bij je kat aan te laten brengen, kan een dierenarts, ambulance- of asielmedewerker altijd uitlezen waar hij woont en wie zijn baasje is. In Nederland is het laten chippen van je kat (nog) niet verplicht, in België wel. En dat terwijl een chip hét verschil kan maken tussen weer bij het baasje teruggebracht worden of niet. Overigens is een kattenchip wel verplicht als je met je kat vanuit Nederland naar het buitenland reist.

In Nederland raken jaarlijks raken zo’n 38.000 katten zoek, waarvan er 10.000 als vondeling terechtkomen bij de asielen van de Dierenbescherming. De eerste check die dierenambulance- of asielmedewerkers bij een gevonden kat  uitvoeren, is het zoeken naar een chip. Toch blijkt die bij 83% vondelingen te ontbreken.  Het gevolg? De hulpverleners hebben geen idee met welke kat ze te maken hebben en waar hij thuis hoort.

 

Hoe werkt zo’n chip?

Met een speciale reader kunnen dierenartsen, asiel – en ambulancemedewerkers de code op de chip scannen. In een database kunnen ze vervolgens achterhalen of de chip geregistreerd staat en zo ja, aan welke persoonsgegevens deze gekoppeld is.

De code op een kattenchip bestaat uit 15 cijfers, deze cijfercombinatie is uniek en is dus aan één kat gekoppeld.

 

Heeft mijn kat een chip?

Als je een kat in huis verwelkomt, is het belangrijk te beseffen dat deze dus niet standaard al gechipt is. Mocht er al een chip aanwezig zijn, dan vind je de 15-cijferige code in het Europees paspoort van je dier. Deze code kun je onder meer bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG) invoeren. Daarmee achterhaal je of deze al geregistreerd is . Als nieuwe baas ben je zelf verantwoordelijk voor het updaten van deze gegevens. Denk hier ook aan bij bijvoorbeeld een verhuizing of wanneer je telefoonnummer wijzigt.

Vind je in de documenten van je kat geen chipcode terug, ga dan met je dier langs bij je dierenartsenpraktijk. Daar kan een assistent checken of er al dan niet een chip aanwezig is.

 

Hoe wordt een chip gezet?

Een dierenarts kan je kat chippen. Het implantaat is zo klein als een rijstkorrel en wordt met een naald ingebracht bij je kat. Ze plaatsen hem tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals. Of de dierenarts de chip vervolgens registreert met de juiste adresgegevens of dat jij dit zelf moet doen, verschilt. Vraag dit dus goed na. Na een half jaar laat je de dierenarts controleren of de chip goed vindbaar en uit te lezen is.

 De tekst gaat verder onder de afbeelding.

chip zetten kat registratie

Is het chippen pijnlijk voor mijn kat?

Alhoewel het laten chippen misschien als een hele ingreep klinkt, voelt het voor je kat alsof hij een vaccinatie krijgt.

 

Waarom een chip als je ook in de halsband gegevens kunt plaatsen?

Tegenwoordig zijn er ook kattenhalsbanden verkrijgbaar waarin je adresgegevens kunt plaatsen of er zelfs op kan laten borduren. Toch blijken katten regelmatig hun halsband kwijt te raken. Een chip zit beschermd en maakt je kat zijn hele leven identificeerbaar.

 

Kattenluikjes die de chip herkennen

Met een kattenluikje krijgt je kat als het ware zijn eigen ‘entree’ waardoor hij naar binnen en buiten kan gaan wanneer hij dat wil. Kies je voor een kattenluik met chipherkenning, dan opent deze alleen voor jouw kat.

Lees verder over kattenluikjes

 

Verplicht chippen kan illegale handel en dumping tegengaan

Veel dierenorganisaties, waaronder Amivedi en de Dierenbescherming, pleiten al jaren voor het verplicht laten chippen van katten. Bij honden is dit al vanaf 2013 verplicht gesteld. Hierdoor weten de asielen van de Dierenbescherming gelukkig zo’n 93% van de gevonden honden terug te brengen bij hun radeloze baasje. Het chippen heeft dus effect.

Maar er is nog een reden waarom het verplicht laten chippen en registreren van katten een goed idee is. Wanneer alle huistijgers identificeerbaar moeten zijn, kan dat een rem zetten op illegale handel en dumping van huistijgers. Simpelweg omdat eigenaren gemakkelijker te vinden en ter verantwoording te roepen zijn.

 

Bron:  Dierenbescherming, Amivedi, Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips