Exotische diersoorten vragen om specifieke verzorging.  In veel gevallen is het dan ook illegaal om deze dieren als huisdier te houden. Een verdrievoudiging van het aantal opvangaanvragen, was voor Stichting Aap aanleiding om onderzoek te doen.

Onderzoek naar de handel van exotische diersoorten als huisdier

In drie maanden tijd onderzocht Stichting Aap de handel van exotische zoogdieren als huisdier, in Nederland. Daarbij werden bij 6 verkoopkanalen 53 soorten aangetroffen.

Een greep uit de exotische dieren die men tijdens het onderzoek tegenkwam: steppenzebra, primaten, tenrek, bennet-wallabie en parma-wallabie, jak, dromedaris en alpaca. Een aantal van deze soorten is al verboden op basis van de Regeling natuurbescherming.

 

Internet belangrijkste verkoopkanaal

Internet is het belangrijkste verkoopkanaal voor exotische zoogdieren; 46 van de in totaal 53 gevonden soorten werden via Facebook en Marktplaats aangeboden.

 

Welzijnsproblemen exotische dieren

Veel mensen halen exotische dieren in huis zonder zich te beseffen welke zorg die dieren nodig hebben. Hun zorgbehoeften zijn zo complex dat huishoudens daar nauwelijks tot niet aan kunnen voldoen. Met alle gevolgen van dien.

Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming komen dan ook met regelmaat verwaarloosde exotische dieren tegen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

exotische diersoorten wallabie

 

 

Top 10 meest geredde dieren uit Nederlandse huishoudens bij AAP

Verwaarloosde of illegaal aangetroffen exotische zoogdieren, worden door Stichting AAP opgevangen. Onderstaand vind je een top 10 van dieren die de stichting het vaakst binnenkrijgt en opvangt:

  1. degoe
  2. boomeekhoorn
  3. witoorpenseelaap
  4. relmuis
  5. stinkdier
  6. zwart-staart prairiehond
  7. witbuikegel
  8. suikereekhoorn
  9. stokstaartje
  10. Aziatische kleinklauwotter

 

Strijden voor Positieflijst van huisdieren

Stichting AAP maakt zich al tientallen jaren hard voor een ‘Positieflijst’ van huisdieren. Daarmee doelen ze op een lijst met dieren die door iedereen goed te verzorgen zijn. Ook zou daarin meegenomen moeten worden voor welke dieren huishoudens een veilige leefomgeving zijn.

Een positieflijst ontwikkelen is één van de specifieke doelstellingen uit het reageerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is momenteel bezig met het tot stand brengen van zo’n lijst.

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Ben jij benieuwd naar de dierenwereld en wat je kunt doen om deze beter te maken? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren Magazine!

Ja, ik wil mij inschrijven voor de gratis nieuwsbrief

 

 

 

Bron: Stichting AAP