Balou, een zilverwangneushoornvogel uit Texel ZOO, heeft eind vorige week een nieuwe hoorn gekregen. De vogel werd binnengebracht met een kapotte hoorn, maar een reconstructie met de 3D-printer van de Universiteit Utrecht bood uitkomst.

 

Mannelijke zilverwangneushoornvogels hebben normaal een grote hoorn bovenop de snavel, maar bij Balou was deze zo beschadigd dat hij erg kwetsbaar was. Hoe dit zo gekomen was, is niet duidelijk. De vogel werd door de vorige eigenaren aan Texel ZOO geschonken, in de hoop dat het dierenpark iets voor Balou kon betekenen. Bij Universiteit Utrecht werd vervolgens eerst een CT-scan gedaan om de juiste pasvorm voor de hoorn te krijgen. Daarna werd hij geplaatst.

 

Balou is weer zichzelf

 

De bijzondere operatie die Balou onderging is nooit eerder in Nederland uitgevoerd. Ondanks zorgen om eventuele complicaties is Balou inmiddels weer helemaal zichzelf.
Bezoekers kunnen de nieuwe hoorn van Balou als gevolg van de coronamaatregelen nog niet bewonderen. Mensen die willen helpen met zijn verzorging kunnen de vogel wel op afstand ‘adopteren’.

Foto’s: Texel ZOO

 

Mogelijk ook interessant voor jou:
Adverteerders bannen Mopshond uit reclames
Het coronavirus en de handel in wilde dieren