Dacht je dat jij originele versiertrucs gebruikt? Think again! Het dierenrijk overtreft ons met deze 10 ‘openingszinnen’.

 

Versiertruc 1: boksende kerels

versiertruc dieren hazen

Hazen willen indruk maken op de dames door hun kracht te tonen in gevechten. De mannetjes staan tegenover elkaar en slaan hun tegenstanders met hun voorpoten. Deze gevechten gaan er behoorlijk ruw aan toe. Van februari tot en met april is de paartijd van de haas, het is dan ook tijdens deze periode dat de mannetjes boksen voor de ladies.

 

Versiertruc 2: kleine cadeaus

opvallende versiertrucs dieren

Kleine geschenken onderhouden niet alleen vriendschappen, ze kunnen ook nuttig zijn bij het bekoren van een potentiële partner. Dat weten de slimme chimpansees ook, en dus gaan ze op zoek naar een uitverkorene en stelen ze de mooiste vruchten van de omliggende plantages om die vervolgens cadeau te geven.

 

Versiertruc 3: eindeloos geduld

versiertruc dieren kogelvis

Onderzoekers vroegen zich af waar de schitterende patronen vandaan kwamen, die op sommige plaatsen in de Stille Oceaan de bodem sieren. Toen ontdekten ze dat een bepaalde soort kogelvis geduldig deze patronen in het zand ‘schildert’ met zijn vinnen om de vrouwtjes te versieren.

 

Versiertruc 4: sadistische flirttactiek

versiertruc dieren klapekster

De klapekster heeft een wel zeer geavanceerde en ook wat sadistische flirttactiek. Zijn naam klinkt een beetje brutaal, en zijn aanpak is ook even wennen: hij jaagt op muizen en spietst ze vervolgens op een doorntak. De vrouwtjes komen langs en kiezen de muis die hen het meeste aanspreekt – en daarmee het mannetje dat het diertje voor hen heeft opgediend.

 

Versiertruc 5: acrobaat

versiertruc dieren vlucht

Om de vrouwtjes voor zich te winnen, maken Amerikaanse zeearenden spectaculaire vluchten tijdens de paartijd. Ze stijgen hoog op, laten zich vallen, stoppen de vrije val vlak boven de grond en stijgen weer op. Deze paringsvluchten gaan gepaard met luid geroep.

 

Versiertruc 6: coole moves

versiertruc dieren vogel

De geelbroekmanakin, een vogel afkomstig uit Midden-Amerika, heeft niet alleen een ongebruikelijke naam. Hij kan ook heel ongebruikelijk dansen en maakt zo indruk op de dames. Zijn bewegingen doen denken aan de beroemde moonwalk.

 

Versiertruc 7: een fraai ballet

versiertruc dieren flamingo dans

De dans die flamingo’s uitvoeren tijdens het paarseizoen is absoluut het bekijken waard. Grote groepen van soms wel honderd vogels bewegen zich in een perfect gecoördineerde choreografie om indruk te maken op het andere geslacht. Zoals mensen het zeggen met bloemen, zo zeggen de flamingo’s het met dans.

 

Versiertruc 8: zingende Siamangs

versiertruc dieren aap zingen

Siamangs zijn apen die tot de gibbon-familie en de mensapen behoren. Ze laten een luid gezang horen – en niet alleen solo, maar ook in duetten. Zo dient het gezang niet alleen om te verleiden, maar ook tot het versterken van de harmonie als koppel.

 

Versiertruc 9: prachtige bouwwerken

versiertruc dieren bouwwerk

Wat prieelvogels doen om indruk te maken op vrouwtjes is echt ongelooflijk. Deze vogels, die alleen in Australië en Nieuw-Guinea voorkomen, creëren prachtige gebouwen van riet, gras en bladeren. Ze versieren deze vervolgens op zeer kunstige wijze in een bepaalde kleur. Snoeppapiertjes, rietjes, glasscherven: alles wordt gebruikt als decoratie voor het prachtige gebouw om indruk te maken op het andere geslacht.

 

Versiertruc 10: gevoelige lovesongs

versiertruc dieren bultrug walvis

Walvisgezang is een van de meest indrukwekkende dingen die je in de natuur kunt horen. Bultruggen hebben het grootste repertoire van alle walvissen: wetenschappers kunnen tot nu toe al 622 verschillende geluiden onderscheiden!  Het lied van de bultruggen behoort tot de meest verfijnde melodieën in het dierenrijk. Het zijn vooral de mannetjes die zingen tijdens de paartijd.

Bron: Hart voor Dieren Magazine I Foto’s: Shutterstock en Adobe Stock

 

nieuwsbrief dierentips