Vaak liggen afgedankte dieren ziek en mager op afgelegen plekken. Velen hadden ooit een naam. Nu, afgedankt als vuil, moeten ze zichzelf zien te redden en zijn afhankelijk van mensen die wel naar ze omkijken. Stichting Dierenhulp kijkt naar hen om 25 jaar terug opgericht uit een belofte aan hondje Rakker. Zijn baasje beloofde op het graf dat hij zich zou inzetten voor zwerfdieren. Inmiddels zijn duizenden dieren door de organisatie gered, aan een nieuw baasje geholpen of kregen een veilige oude dag in de opvang.
Veel dierenleed kan voorkomen worden
Dieren zijn vaak de zwaksten in een samenleving en wij mensen gaan niet altijd zorgvuldig met hen om. Jonge dieren, achtergelaten in de bosjes of in een doos langs de kant van de weg. Volwassen honden aan zware kettingen zonder schaduwplek, drinkwater of voer. Het komt vaker voor dan men denkt. Terwijl veel van dat leed voorkomen kan worden.
Met lokale dierenartsen werd een sterilisatieproject opgezet om ongewenste dieren te voorkomen. Deze aanpak bewijst zichzelf al jaren. Want wist je dat elk dier gemiddeld 8 jongen krijgt die binnen een jaar ook geslachtsrijp zijn? Met het steriliseren van een hond of kat wordt die groei direct gestopt. Geen kittens of pups betekend direct minder zwerfdieren binnen één jaar. De populatie die overblijft is ook gezonder; minder dieren zijn genoodzaakt om te vechten om aan eten te komen.
Wetgeving
Dat de bescherming van dieren vaak veel te wensen overlaat, ook in het koninkrijk Nederland, is niet bij iedereen bekend. De vroegere Nederlandse Antillen horen nog altijd bij Nederland. Maar vanuit hier hebben dieren niets te verwachten als het om hulp gaat. Meerdere malen is gevraagd om betere wet- en regelgeving aan de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen in Den Haag. Telkens volgde de reactie: “Daarvoor moet u op de eilanden zelf zijn.” Stichting Dierenhulp is daarom jaren terug samen met juristen, lokale politici en justitie gestart om de wetgeving ter bescherming van dieren te verbeteren. Aruba was het eerste waar de nieuwe wetgeving werd ingezet. Curaçao volgde enkele jaren later en momenteel ligt deze wetgeving in het Bestuur College van Bonaire.
Vrijwilligerswerk
Stichting Dierenhulp heeft géén dik betaalde directeuren of grote kantoren. Geld van donateurs wordt besteed waarvoor het bedoeld is: helpen van dieren in nood. Zo konden de vrijwilligers snel handelen dit jaar na de regenramp in Costa Rica, met voer werden de dieren op afgelegen plekken direct geholpen. Geweldige vrijwilligers, dat is de kracht van Stichting Dierenhulp. De vrijwilligers hebben al zoveel dieren een toekomst gegeven. Via voorlichting wordt duidelijk gemaakt hoe men veel problemen kan voorkomen. En dat is zo belangrijk. Trotse ambassadeurs zijn onder andere topmodel Kim Feenstra en Carlo Boszhard die zich ook onbetaald inzetten om het vrijwilligerswerk breder bekend te maken. Samen met de donateurs worden dierenlevens positief veranderd en dat gevoel is heerlijk. Wil jij meer weten? Bezoek dan de website www.dierenhulp.nl en help de vrijwilligers mee om dieren in nood te helpen aan een betere toekomst.