Jeuk kan bij honden verschillende oorzaken hebben. Krabt je hond een keer, dan is dat geen reden tot zorgen, dat is normaal hondengedrag. Maar wanneer is jeuk een probleem en ga je naar de dierenarts? En hoe kun je voor je viervoeter de huidirritatie verzachten?
Jeuk bij honden, vaak veroorzaakt door…
De meest voorkomende oorzaken van aanhoudende jeuk bij honden zijn:
- vlooien
- wormen
- schimmels
- allergieën
Naast parasieten zijn voedselallergieën een beruchte veroorzaker van jeuk bij honden.
Hoe weet ik dat mijn hond last heeft?
Net als voor jou is continue jeuk voor je hond iets om gek van te worden! De meeste viervoeters zullen zich op bepaalde plekken gaan krabben, bijten en veelvuldig likken. Alles om het jeuken maar te laten stoppen. Ook het aanhoudend schuren tegen bijvoorbeeld een tafelpoot komt voor. Na verloop van tijd kunnen er kale plekken in de hondenvacht ontstaan. Overigens kan het veelvuldig likken en bijten ook wijzen op pijn, misselijkheid of stress.
De risico’s
Naast dat de jeuk vervelend voor je hond is, brengt het krabben, bijten en schuren ook risico’s met zich mee. Hierdoor kunnen namelijk wondjes ontstaan die een ‘mooie opening’ voor bacteriën en andere ziekteverwekkers zijn. Daarnaast beschermt een beschadigde vacht je hond minder goed tegen invloeden van buitenaf.
Wat moet ik doen?
Natuurlijk heeft iedere hond wel eens kriebelt, maar valt het je op dat je viervoeter vaak en/of langdurig last heeft van jeuk, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Hij kan de oorzaak achterhalen om de juiste behandeling te starten en iets geven wat acuut tegen de jeuk werkt.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hoe achterhaalt de dierenarts de oorzaak?
Bij honden met jeuk zal een dierenarts allereerst hun huid en vacht helemaal nalopen. Soms is dit al voldoende; oorzaken als vlooien en een schimmelinfectie zijn vaak duidelijk zichtbaar. Is dit niet het geval, dan zijn aanvullende tests nodig. Door een huidafstrijkje, haar- en weefselmonsters en een bloedtest wordt de oorzaak achterhaald. Houd er rekening mee dat het achterhalen van allergieën een echte zoektocht is die vraagt om veel tijd.
Welke behandeling tegen jeuk inzetten?
Voor welke behandeling het best gekozen kan worden, is afhankelijk van de oorzaak en kan variëren van een parasietenbestrijding tot een dieet of antibioticum. De jeuk zelf wordt bij honden vaak bestreden met een zalf, druppels of een pillenkuur.
Bij allergieën die jeuk veroorzaken gaat het vaak om een voedsel- of contactallergie. Bij een voedselallergie zal de dierenarts een speciaal dieet voorschrijven. Alhoewel viervoeters voor verschillende voedingsstoffen allergisch kunnen zijn, biedt hypoallergene hondenvoeding in de meeste gevallen de beste oplossing. Heeft je hond een contactallergie dan is het vermijden van de stof, shampoo of plant de oplossing.
Ondersteuning van binnenuit
Aanvullend kun je de hondenhuid van binnenuit ondersteunen met natuurlijke middelen. Maar let op: overleg dit altijd eerst met je dierenarts. Hij kan beoordelen of biologische / natuurlijke middelen samengaan met de voorgeschreven medicatie en gezondheid van je hond.
Arnica kan bijvoorbeeld helpen bij allergische reacties van de huid. Bij ogen, slijmvliezen en ademwegen is wilde rozemarijn gunstig gebleken.
Bron: Hart voor Dieren Magazine
Ook interessant voor jou: