In de hondentaal zegt de lichaamstaal van je hond, in combinatie met geluiden, heel veel. Door goed naar zijn poten en staart te kijken, en naar het blaffen, piepen of grommen van je hond te luisteren, wordt duidelijk wat hij bedoelt.
Hondentaal: de lichaamstaal van je hond
In de hondentaal speelt de lichaamstaal een belangrijke rol. Die laat je zien hoe je hond zich voelt en hoe we zijn geluiden moeten interpreteren. De signalen waar je op let:
- Beweging van de staart;
- Stand van de ogen;
- Stand van de hondenbek, zichtbaarheid van tanden;
- Ligging van de nekharen en haren op de schouders en rug;
- Houding van de poten, rug en achterhand;
- Stand van de oren.
Hoe laat een hond zien dat hij bang is?
Angstige honden laten dit met hun lichaamstaal zien door terugtrekkende bewegingen te maken of juist het tegenovergestelde te doen: ze laten duidelijk van zich horen, daarmee proberen ze de ‘dreiging’ op afstand te houden.
- Staart ligt tussen de benen;
- Wegkruipen;
- Ineengedoken zitten;
- Opgezette nekharen;
- Trillen;
- Pootjes schrap zetten of één voorpootje omhoog;
- Wegkijken, oogcontact vermijden;
- Plotse onzindelijkheid;
- Hijgen;
- Zachtjes janken of piepen, of juist hard naar de dreiging blaffen;
De terugtrekkende bewegingen van een bange hond kunnen in de hondentaal ook wijzen op pijn, stress of een ander gezondheidsprobleem.
De lichaamstaal van een blije hond
Zo laat je hond zien dat hij blij is:
- Breeduit kwispelen;
- Bek hangt ontspannen een stukje open;
- Langzaam met de ogen knipperen;
- Met heldere en open blik kijken;
- Oren liggen ontspannen naar achteren of laag (bij hangende oren);
- Zoekt speels contact met baas en/of soortgenoten.
De houding van een geïrriteerde/ verdedigende hond
Met zijn lichaamstaal en geluidssignalen kan een hond ook laten zien dat hij geïrriteerd is of wanneer iets of iemand voor hem te dichtbij komt. Hij probeert zichzelf, de roedel en/of zijn territorium dan te verdedigen:
- Kijkt je recht aan;
- Het lichaam plaats hij iets naar voren en poten staan schrap;
- De neus rimpelt;
- De oren staan naar voren;
- Hij gromt;
- Hij laat een korte, scherpe blaf horen;
- Haren op rug en schouder staan overeind;
- Trekt bovenlip op, laat zijn tanden zien;
- Maakt happende bewegingen;
- Staart staat stijf omhoog en maakt korte, tikkende bewegingen, of trilt.
De geluiden van je hond beter begrijpen
Ook de intonatie en het volume van geluiden die je dier maakt, helpen je om de lichaamstaal van je hond verder te ontrafelen. Luister daarom goed naar hoe hij blaft, gromt of piept.
Slaat je hond heldere tonen aan? Die zijn in de hondentaal meestal vriendelijk en speels bedoeld. Diepe tonen laat je hond horen als hij zich bedreigd voelt, deze kan hij ook gebruiken om soortgenoten of zijn baasje te waarschuwen.
Het blaffen van honden
Met het blaffen vragen honden om aandacht. De toon en de duur van het geluid vertellen je – samen met hun lichaamstaal – waarom ze dat willen.
Zuiver blaffen: Rekt je hond bij het blaffen zijn voorpoten en gaat zijn achterhand omhoog? Dan daagt hij je uit om te spelen. Het opgewonden blaffen in combinatie met een korte kreet gebruikt een hond vaak om zijn baasje te verwelkomen.
Kort/snel blaffen: Dit is in de hondentaal een waarschuwingssignaal naar soortgenoten of het baasje. Met een scherpe, korte blaf zegt je hond dat hij geïrriteerd is.
Grommen en brommen
Grommen betekent in de hondentaal meestal dat je dier het niet naar zijn zin heeft. Hij is gespannen, bang of heeft pijn. Let daarom ook goed op de lichaamstaal die je hond hierbij laat zien.
Diep grommen: Je hond waarschuwt of dreigt en bereidt zich waarschijnlijk voor op een aanval. Mogelijk laat hij zijn tanden zien en verschijnen er rimpels vlak boven zijn neus. Maar let op; achter het gegrom kan ook pijn schuilgaan!
Grommen en terugwijken: Als een hond gromt en een ontwijkende of terugdeinzende houding aanneemt, voelt hij zich ernstig bedreigd.
Zacht brommen: Dit klinkt bij sommige honden ook wel eens als knorren. Het drukt tevredenheid uit en moet niet verward worden met een dreigend op mopperend gegrom. Bij het zachte brommen hoort een ontspannen houding van je hond.
Als een hond jankt en piept…
Janken en piepen zijn in de hondentaal duidelijke signalen waaruit blijkt dat je dier zich niet goed voelt. Een hond die jankt en piept, voelt zich doorgaans eenzaam of is verdrietig. Het kan echter ook een teken van pijn zijn. In dat geval piepen de meeste viervoeters zacht en met hun bek dicht. Verder kan janken en piepen ook het gedrag zijn van een hondje dat (te) vaak zijn zin heeft gekregen als hij dit gedrag liet zien.
Huilen als een wolf: praten met soortgenoten
Het typische huilen van honden, zoals hun oerouder de wolf doet, heeft een andere betekenis dan het zacht janken en piepen. Vaak proberen de dieren op die manier contact te leggen met soortgenootjes. Dit gedrag kan een reutje bijvoorbeeld laten zien als hij teefjes probeert aan te trekken.
Wat zegt het hijgen van een hond?
Een hond die hijgt als het warm is of na een zware fysieke inspanning, vertoont in principe normaal gedrag. Dit is zijn manier om af te koelen. Blijft je hond na inspanning echter hijgen en gaat hij er mogelijk ook bij kwijlen, dan kan dat wijzen op oververhitting. Help je hond bij warm weer tijdig afkoelen.
Het hijgen zonder fysiek inspanning kan ook wijzen op angst, pijnklachten zoals buikkrampen of benauwdheid. Contacteer bij twijfel de dierenarts.
Zo kun je met je hond communiceren
Een paar basisregels om duidelijk met je hond te ‘praten:
- Geef commando’s op een rustige, positieve toon en let daarbij op je eigen lichaamstaal;
- Toonhoogte en het juiste volume zijn heel belangrijk;
- Schreeuwen is niet nodig; honden hebben een prima gehoor;
- Gebruik duidelijke, korte signalen.
Blijf babbelen tegen je hond
Het vrolijk tegen je hond praten over alledaagse dingen hoef je niet achterwege te laten. Sterker nog, dit kan heel positief werken voor jullie allebei. Blijf dit vooral gebruiken in jullie ‘hondentaal’. Maar houd het kort en bondig als je je viervoeter iets duidelijk wilt maken.
Bron: Hart voor dieren Magazine