Het wordt weer erg warm en we kunnen het niet vaak genoeg vertellen!

Wij mensen kunnen erg genieten van een zomerse dag. Lekker in de zon. Wordt het te warm dan gaan we zwetend op zoek naar een koel glas drinken. Honden zijn daarin anders. (Hoewel er ook onder de honden notoire zonaanbidders zijn.) Honden verliezen hun warmte niet door te zweten. Zweten doen zij (met uitzondering van de naakthonden) alleen via hun voetzooltjes. De meeste warmte raken honden kwijt door te hijgen. Je kunt je vast voorstellen dat het met alleen hijgen moeilijker is om je lichaamstemperatuur te reguleren. Op warme dagen kun je daarom beter niet te veel lichamelijke inspanning van je hond vragen. Wij hebben misschien wel zin in een lekker fietstochtje, maar voor de hond is het veel te warm naast de fiets. (Het wegdek blijft ook als het ’s avonds afkoelt trouwens vaak nog lang warm.) Welke activiteiten zijn voor je hond wel leuk op een zomerse dag?

1. Lekker onder de sproeier

Heb je een tuin en moet die gesproeid worden? Neem je hond eens mee de tuin in en kijk wat hij van de tuinsproeier vindt. Sommige honden moeten er niets van hebben. Dwing de hond dan niet om er iets mee te doen. Vindt je hond het water echter prachtig? Laat hem dan lekker rondrennen onder de sproeier. Hij mag in de waterstralen happen, maar niet in de slang of de sproeier.

2. Uit zwemmen

Geen tuin? Geen nood! Je kunt ook het water opzoeken. Kies bewegend (maar niet snel stromend), veilig water met een langzaam aflopende oever. Van stilstaand water kan je hond in de zomer ziek worden en steile oevers of water met veel stenen of vreemde voorwerpen erin zijn uit den boze in verband met ongelukken en zelfs risico op verdrinking. (Hier lees je meer over veilig zwemwater: https://hondenbescherming.nl/nieuws/2013/05/20/kies-je-zwemwater-zorgvuldig/.)

Laat je hond lekker pootjebaden en zelf bepalen hoe ver hij het water in gaat. Niet dwingen en al helemaal niet in het water gooien. Speeltjes uit het water halen kan een leuke bezigheid zijn. Voorkom echter dat je hond waterwild als speelgoed ziet (Leid hem af of ga niet met hem zwemmen op plaatsen waar waterwild te zien is). Het is niet alleen gevaarlijk voor het waterwild, maar ook voor de hond. Raakt hij halverwege een achtervolging vermoeid, dan kan hij verdrinken. Overigens: niet elke hond kan zwemmen!

3. In ‘bad’

Ken je die zwembadjes voor kinderen die je uitvouwt (dus niet opblaast) en met water vult? Dit kan een hele leuke ‘speelvijver’ vormen voor je hond. Plaats het bad op een zachte ondergrond en vul het eerst met alleen een klein laagje water. (Later kan er meer in.) Laat de hond zelf beslissen of hij erin wil. Niet dwingen dus. Ook de ‘zandschelpen’ kunnen een goed hondenbad vormen. Gooi er een speeltje in. Haalt de hond het op? Fantastisch. Wil hij alleen pootjebaden? Ook prima. Als je ook kinderen in een zwembadje laat spelen, dan is het niet handig om je hond erin te laten. Je kunt dan beter met onderstaande tip aan de slag gaan. Zo voorkom je dat de hond een duik neemt terwijl de kinderen spelen.

Laat een hond en zeker een jonge hond nooit zonder toezicht bij zwembadjes.

4. Speeltjes en brokjes opvissen

Een teil, water erin en een speeltje of brokje erin en het zomerplezier kan beginnen! Eerst een klein laagje water en de hond aanmoedigen. Later kan er meer water in. Laat je hond maar vissen! NB. Laat jonge honden nooit zonder toezicht bij een dergelijk waterbadje!

Bron: Hondenbescherming
Foto’s: Shutterstock