Bij de Lotharingers kennen we een grote en een kleine variant. De Groot Lotharinger is het op één na grootste konijnenras, zijn kleinere broer werd later gefokt als huisdier en heeft een ander karakter. In België wordt dit ras ook wel de reuzenvlinder genoemd.
De oorsprong van lotharingers
Dit konijnenras ontstond in Frankrijk, waar ze Vlaamse reuzen en Franse hangoren kruisten met gevlekte konijnen. Toen men Lotharingers als huisdier wilde gaan houden, ontstond de wens om een kleinere variant van het ras te ontwikkelen. Half jaren 70 werd in Nederland de Klein Lotharinger gefokt en erkend.
Het uiterlijk van de lotharinger
Met zijn witte pels en zwarte aalstreep, oogkringen en wangstippen, is de Lotharinger een opvallende verspreiding. Verder heeft hij nog enkele vlekken aan de zijkant van zijn lichaam, welke verschillende vormen kunnen hebben. De stippen op de wangen moeten echter rond zijn. Naast zwart komen de kleuren (blauw) grijs, wildkleur, ijzergrauw en madagskar voor.
Hoe groot wordt de Lotharinger?
De groot Lotharinger is het grootste konijnenras ter wereld na de Vlaamse reus. Als volwassen dier weegt hij minimaal 5 kilo, maar kan met gemak ook zwaarder worden. Klein Lotharingers worden maximaal 3 kilo.
Rustig of juist pittig?
Het is goed om te weten dat konijnenrassen in eerste instantie gefokt zijn op hun grootte en niet op karakter. Toch valt er over de grote dieren van dit konijnenras wel te zeggen dat ze rustig en lief voor soortgenoten en mensen zijn, terwijl de Klein Lotharinger juist een pittiger karakter kan hebben.
Houd Lotharingers met minimaal 2
Net als voor andere konijnen, geldt ook voor de Lotharinger dat je hem met minimaal één soortgenoot houdt om eenzaamheid en angst te voorkomen. Dankzij zijn rustige karakter is de grote variant van dit konijnenras makkelijk te koppelen. Toch moet je ook bij Lotharingers kijken naar de juiste matches voor je aan het koppelen begint.
Binnen of buiten?
Van Groot Lotharingers wordt gezegd dat ze – net als de kleine varianten – zowel binnen als buiten gehouden kunnen worden. Maar besef wel dat we het hier over zeer grote konijnen hebben die voldoende de ruimte moeten krijgen om te wonen én te bewegen. Dit vraagt om minimaal een grote ren aan hun verblijf waarin de dieren zich volop uit kunnen leven, zodat ze langer fit en gezond kunnen blijven.
Vachtverzorging
Lotharingers hebben een makkelijke vacht, waarbij één keer per week kammen en borstelen genoeg is. In de rui verzorg je hun pels wat vaker.
Hoe oud wordt de Lotharinger?
Groot Lotharingers worden gemiddeld 5 à 6 jaar, terwijl de gemiddelde levensverwachting van hun kleinere varianten zo’n 7 jaar is.
Medisch
Onder bonte konijnen zoals de Lotharingers komt het zogeheten Engelse spotgen voor. Als bij paring zowel het mannetje als het vrouwtje drager van dit gen is, zal 25% van hun jongen erfelijke megacolon hebben. Deze aandoening zorgt voor afwijkende keutels, verstoppingen, gasbuiken en diarree. Bovendien zijn konijnen met een megacolon minder goed in staat om voedingsstoffen op te nemen. De getroffen dieren worden meestal niet ouder dan 1 à 2 jaar.
Bij de grote konijnen komt daarnaast Pododermatitis, oftewel zere hakjes, voor. Houd de voetzolen en de beweeglijkheid van je konijn daarom goed in de gaten als je een Groot Lotharinger hebt.
bron: Hart voor Dieren Magazine