Stichting Huisdierenmeldpunt Utrecht werd in 2008 opgericht om de noodlijdende dieren in Utrecht te helpen en om vermiste en gevonden dieren te registreren. In het begin werd er door de vrijwilligers met hun eigen auto gereden. Sinds oktober 2012 hebben wij van Stichting DierenLot een ambulance in bruikleen. Het eerste jaar een kleine en vanaf november 2013 een grote. Sinds de eerste ambulance rijden we niet alleen meer in Utrecht, maar ook officieel voor de gemeente Stichtse Vecht en kunnen we meer dieren helpen dan voorheen.

Freddy, de broodfokkat

We komen verschillende dieren tegen, elk met een eigen verhaal. Toch zijn er altijd een paar die je bijblijven. Zo werd in de zomer van 2013 een broodmagere Perzische kater gevonden met twee zwaar ontstoken ogen. Wij brachten hem naar de dierenarts en toen de eigenaren gevonden waren, werd duidelijk hoe triest het verhaal eigenlijk was. Het waren twee zwakbegaafde mensen die een Perzische kat wilden en op Marktplaats waren gaan zoeken. Zij kochten de kater toen hij al ontstoken ogen had omdat de fokker had gezegd dat dit wel over zou gaan en normaal was. Het werd ons duidelijk dat dit een broodfokkat was, welke door onwetendheid niet behandeld was voor zijn ogen. De eigenaren hebben afstand gedaan van de kat. Een van de ogen moest door de dierenarts verwijderd worden, de andere werd behandeld.

Een van onze vrijwilligers heeft hem vervolgens geadopteerd en sindsdien heet hij Freddy. Freddy heeft ondanks zijn chronische niezen een heerlijk leventje.

Je komt allerlei dieren tegen

Het leuke van het werk met de dierenambulance is dat je gebeld kunt worden voor elk soort dier. Het komt weinig voor, maar we werden rond middernacht eens gebeld voor een geitje dat stond vastgebonden bij een woonwagenkamp. Met het beestje was gelukkig niets aan de hand, behalve dat iemand het midden in een woonwijk had achtergelaten. Met het geitje zijn we van Utrecht naar Groningen gereden, waar het nu verblijft bij het dierenopvangcentrum.
Afgelopen zomer werden we zelfs gebeld over een marterachtige die al een tijdje in een straat rondrende en honger zou hebben. Bij aankomst bleek het dier onder een motorkap te zitten. Toen we hem bijna te pakken hadden rende hij via de onderkant weg, maar schoot hij onder een volgende auto. Dit deed hij vier keer, waardoor de halve straat op stelten stond. Uiteindelijk hebben we hem gevangen. Hij bleek het een steenmarter te zijn. Hij is naar De Toevlucht  in Amsterdam gebracht.

 

 


DierenLot helpt!

Veel dieren leiden een heel beroerd bestaan, ook in Nederland. Stichting DierenLot trekt zich het lot van deze dieren erg aan en wil hen helpen. Dit doet DierenLot door zo’n tweehonderd lokale en regionale dierenorganisaties in Nederland te steunen in hun goede werk voor de dieren.

Kijk voor alle info en donateur worden op: www.dier.nu
 
Bron: Deze column verscheen in Hart voor Dieren uitgave 4/2015