Kattenleukemie, ook wel bekend als FeLV, is een zeer besmettelijke ziekte onder katten. Bovendien tast het de weerstand van je kat zo aan dat de ziekte op termijn dodelijk is. Met het testen op FeLV bij symptomen en een vaccin beschermen we onze katten het best.  

 

Wat zijn de symptomen van kattenleukemie?

Kattenleukemie, ook wel FeLV (Feline Leukemie Virus) genoemd, geeft geen symptomen die specifiek voor deze ziekte zijn. Dat kan het extra lastig maken het tijdig te herkennen. Doordat de ziekte het immuunsysteem van je kat aantast, zal zijn conditie achteruit gaan en heeft hij te kampen met wisselende ziekten en infecties. Signalen die op FeLV kunnen wijzen:

  • Bloedarmoede;
  • Huidinfecties of ontstekingen andere organen en luchtwegen;
  • Kat heeft een verminderde eetlust en is minder actief;

 

Katten besmetten elkaar onderling

Het Feline Leukemie Virus komt in Nederland en België gelukkig niet veel voor, maar als er ergens een uitbraak is kunnen veel katten ziek worden. FeLV is namelijk erg besmettelijk. De overdracht vindt vaak plaats via het speeksel van een geïnfecteerde kat. Bijvoorbeeld via een beet, als hij een soortgenoot wast of een drinkbak met hem deelt. Verder kunnen de virusdeeltjes ook in ontlasting, neusvocht, urine en bloed zitten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenleukemie besmettelijk FeLV

 

Kattenleukemie bij kittens

Klein en kwetsbaar als ze zijn, worden kittens soms helaas al met kattenleukemie geboren. Dit kan gebeuren als de moederpoes besmet is met FeLV. Ook is het mogelijk dat zij de ziekte overdraagt als zij de kleintjes zoogt.

 

Vaccinatie tegen Feline leukemie virus

Het vaccin tegen FeLV biedt de beste preventieve bescherming tegen het virus. Deze inenting ziet niet in het standaard pakket van de core vaccinaties bij katten, maar kun je apart bij je dierenarts aanvragen.

 

Testen op FeLV

Hebben jij en je dierenarts ook maar het geringste vermoeden dat je kat met het Feline Leukemie Virus is besmet, laat je dier dan testen. Net als bij FIV (Feline Immunodeficientie Virus) kan via een bloedtest achterhaald worden of je kat besmet is. Mocht de uitslag negatief zijn, dan volgt er na drie à 4 maanden een nieuw onderzoek. Door een lange incubatietijd kan de eerste negatieve uitslag namelijk vals zijn.

 

Niet iedere besmette kat wordt ziek: prognose bij besmetting

Niet iedere kat die met FeLV is geïnfecteerd wordt ziek. Een deel van de besmette katten kan het virus overwinnen, wel kunnen ze andere huistijgers besmetten. De schattingen lopen uiteen maar gaan er vanuit dat 10% tot 30% van de volwassen geïnfecteerde katten ziek wordt. Bij deze groep zal de ziekte uiteindelijk een fatale afloop hebben. Dit kan vlot het geval zijn, maar ook nog jaren duren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenleukemie prognose en behandeling

 

Help, mijn kat heeft FeLV!

Als er uit de bloedtest komt dat je kat besmet is met FeLV, is dat een hele schok. Toch is het wel belangrijk om snel te handelen, om verdere verspreiding te voorkomen:

  • Houd je kat binnenshuis;
  • Voorkom dat je dier contact heeft met soortgenoten;
  • Heb je meerdere katten? Laat dan ook de andere dieren direct testen;
  • Waarschuw buurtgenoten met katten dat zij alert moeten zijn op de symptomen.

 

Behandeling bij kattenleukemie

Helaas is er tegen kattenleukemie nog geen effectieve behandeling mogelijk. Mocht je kat inderdaad FeLV hebben, zullen de symptomen – ziekteverschijnselen – zo veel mogelijk bestrijd worden. Daarnaast is het belangrijk om de weerstand van je dier te ondersteunen. Overleg met de dierenarts of voedingssupplementen hierin iets voor je kat kunnen betekenen.

 

 Houd de levenskwaliteit van je kat in het oog

Bij kattenleukemie is het enorm belangrijk om de levenskwaliteit van je kat regelmatig te beoordelen. En hoe moeilijk dat ook is; doe dit zo objectief mogelijk. Beoordeel aan de hand van zijn kattentaal of hij echt nog geniet en weeg af of eventuele pijn nog langer te stillen is. Vraag bij twijfel een gesprek met je dierenarts aan.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Nieuwsbrief