Het aantal gedumpte dieren bij Kinderboerderijen is in 2024 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2023. Dat blijkt uit de inventarisatie die Kinderboerderijen Actief het afgelopen jaar in samenwerking met Stichting DierenLot onder kinderboerderijen heeft gehouden.
Toename gedumpte dieren
In 2024 gaven 46 kinderboerderijen hun cijfers door, terwijl in 2023 36 kinderboerderijen deelnamen aan de inventarisatie waardoor er een beter beeld ontstaat van de situatie. De cijfers tonen een zorgelijke stijging: in 2023 werden gemiddeld 2,7 dieren per kinderboerderij gedumpt, terwijl dit in 2024 steeg naar 5,5 dieren per kinderboerderij. Dat is een verdubbeling van het aantal dumpingen en hoewel enkele kinderboerderij een aantal dieren hebben opgevangen, konden niet alle dieren worden ondergebracht en moest een vervangende plek gevonden worden.
Het dumpen van dieren blijft een strafbaar feit volgens de wet. Als mensen niet langer voor een huisdier kunnen zorgen, is het verstandig om contact op te nemen met lokale dierenopvangcentra of andere organisaties die gespecialiseerd zijn in het herplaatsen van dieren. Zij kunnen helpen een passende oplossing te vinden, waarbij de gezondheid en het welzijn van het dier voorop staan.
Aantal afstandsdieren blijft hoog
Het aantal dieren dat door hun eigenaar werd aangeboden aan kinderboerderijen bleef vrijwel gelijk. In 2023 werden gemiddeld 45,8 dieren per kinderboerderij aangeboden, in 2024 was dit 46,1 dieren. Kinderboerderijen kunnen het merendeel van deze dieren niet opnemen. Slechts een klein percentage van de afstandsdieren vond via de kinderboerderij een nieuw thuis.
“De telefoon gaat op de kinderboerderij: Een opdringerige meneer geeft aan dat zijn moeder is overleden. Die had 14 katten. Hij kende de boerderij en vond dat zij er ‘nog wel een paar bij konden hebben of ze anders maar moesten verdelen over collega boerderijen’. Helaas is het voorbeeld waargebeurd. En nog erger de betreffende meneer snapte niet dat 2 katten op een kinderboerderij genoeg zijn. Dus konden wij niet anders dan het aanbod afslaan. Zolang er al kinderboerderijen zijn, krijgt iedere kinderboerderij regelmatig de vraag om dieren op te nemen. Met een toename van ‘vakantie-allergie’ rond de zomermaanden,” aldus Hans de Rijk van Kinderboerderijen Actief.
Piekmaanden en meest gedumpte diersoorten
Wanneer gekeken wordt naar de piekmomenten van het aantal gedumpte dieren, valt op dat in de maanden januari en de zomermaanden juni, juli en augustus de meeste dieren gedumpt worden. Waarbij de grootste piek in januari te zien is. Daniella van Gennep van Stichting DierenLot roept op om goed na te denken voordat je een huisdier aanschaft. “De verantwoordelijkheid voor huisdieren zou niet mogen ophouden bij een zomervakantie. Een huisdier heb je niet even, maar voor zijn hele leven. Veel dierenpensions raken in de vakantieperiode al snel vol. Regel dus op tijd een goed opvangadres als je er een paar weken tussenuit bent.”
De top vijf van meest gedumpte dieren laat verschuivingen zien:
2023 | 2024 |
Konijn (48) | Kip (97) |
Kip (29) | Konijn (65) |
Cavia (14) | Volièrevogels (26) |
Volièrevogels (2) | Hamster (23) |
Reptiel (2) | Katten (18) |
Bij afstandsdieren blijven konijnen het meest aangeboden, gevolgd door kippen en andere kleine huisdieren.
Vervolg inzichten
Om trends en mogelijke oorzaken beter in kaart te brengen, zal de inventarisatie in 2025 worden voortgezet. Dit derde jaar van gegevensverzameling zal helpen om veranderingen in dumpgedrag en afstandsverzoeken beter te begrijpen en mogelijke oplossingen te vinden.
Credit: DierenLot