Heerlijk voor ons maar gevaarlijk voor de hond. De meeste mensen weten dat sterk gekruid voedsel spijsverteringsproblemen kan veroorzaken bij honden. Maar ook andere dingen die wij lekker vinden en sommige voedingsmiddelen die goed zijn voor onze gezondheid, zijn giftig voor honden. Lees hier welke.

Knoflook
Alline, een zwavelhoudend aminozuur in knoflook, valt de rode bloedcellen bij honden aan en leidt in hogere doses tot bloedarmoede.

Macadamianoten
Cyanogene glycosiden veroorzaken vergiftigingsverschijnselen bij honden die de smakelijke noten eten. Nootmuskaat is ook giftig, maar dat vindt haast geen enkele hond lekker.

Rozijnen
Slechts twee gram per kilo lichaamsgewicht veroorzaakt acuut nierfalen bij veel (niet alle) honden. Dit geldt ook voor sultanarozijnen.

Chocolade/cacao
Hoe donkerder, hoe giftiger. De hond kan theobromine, dat verwant is aan cafeïne, niet afbreken. Pure chocolade en cacao zijn daarom echt een no-go.

Bieslook
Net als bij knoflook kan de hond vergiftigd worden door de alline die het kruid bevat. Bieslook is dan ook geen vervanging voor gras.

Zoetstof op basis van xylitol
Leverfalen en gevaarlijke stijgingen van de bloedsuikerspiegel zijn vaak het gevolg van de inname van deze suikervervanger, die in veel dieetvoeding

Avocado
Afgezien van het extreem hoge vetgehalte, beschadigt de persine in de vrucht de hartspier en kan het zelfs een hartstilstand veroorzaken.

Alcohol
Een kleine hoeveelheid (0,1 l) wijn kan niet alleen leiden tot een dronken roes, maar bij kleine honden zelfs tot ethanolvergiftiging.

Cafeïne
Dit gif, dat gevaarlijk is voor honden, zit in koffie, energiedrankjes en cola. Honden houden van deze drankjes, vooral als ze gezoet zijn. voorkomt. Helaas kan de zeer giftige stof dodelijk zijn voor honden

Druiven
Het is niet duidelijk wat deze heerlijke bessen zo giftig maakt voor sommige honden. Studies hebben aangetoond dat niet alle soorten giftig zijn en dat niet alle honden er even gevoelig voor zijn. Wees echter voorzichtig en houd druiven uit de buurt van je hond.

Uien
Vers, gedroogd, gekookt of in poedervorm: uien, inclusief sjalotten, veroorzaken bloedarmoede en nierproblemen bij honden. Ze horen absoluut niet thuis op hun menu