Goed nieuws! In Tricht (Gelderland) is een pony uit de sloot gered. Daar viel het iemand op dat een pony in één van de sloten terecht was gekomen. Het dier kon onmogelijk op eigen kracht weer uit het water komen. Omringd met andere, toekijkende pony’s wist de brandweer het dier uiteindelijk met spanbanden uit de sloot te halen. Hoe lang de pony in het water heeft gestaan en hoe hij in de sloot terecht is gekomen, is niet bekend.
Pony in sloot: Wat moet je doen?
Als je zelf een pony in een sloot ziet staan, is het bellen van de brandweer de meest logische stap. Het dier heeft een behoorlijk gewicht waardoor zwaar materieel nodig is om hem veilig uit het water te krijgen.
Blijf bij de pony tot de brandweer aanwezig is of roep – indien bekend – de eigenaar erbij. Probeer nooit zelf het dier al trekkend of duwend uit een sloot te krijgen. De pony zou daardoor veel stress ervaren en zichzelf mogelijk verwonden. Zorg dat je de rust bewaart en geen extra paniek rond het dier creëert.
Tekst gaat onder de foto verder…
Waarom belanden weidedieren in een sloot?
Het komt regelmatig voor dat weidedieren in een sloot terecht komen. Soms glijden ze uit, zoeken de dieren tijdens hitte verkoeling in het water of is dat de enige plek waar ze beschutting vinden. Om de dieren bij een sloot weg te houden is het noodzakelijk dat de verzorger voor een veilige leefomgeving zorgt die in alle behoeften voorziet.
Veilige omgeving voorkomt pony’s in sloot
Door pony’s en andere weidedieren een veilige leefomgeving te bieden, voorkom je dat ze in de sloot terechtkomen. Zorg voor een goede omheining van de weide en voor voldoende schuilmogelijkheden waar de dieren droog staan. Bovendien is het zeker tijdens warme dagen belangrijk dat er voldoende schaduwplekken te vinden zijn. Daarnaast moet een pony of ander weidedier altijd drinkwater tot zijn beschikking hebben zodat ze niet elders naar water zoeken.
Dieren in nood
Net als bij mensen zit een ongeluk ook bij dieren in een klein hoekje. Als dierenvriend wil je in zo’n noodsituatie natuurlijk helpen. Maar weet jij wat je moet doen als een huisdier onderkoeld of juist oververhit is? En wat als een zwijn wordt aangereden? In Eerste Hulp voor Dieren geven we je de nodige richtlijnen.
Bron: Omroep Gelderland / Hart voor Dieren